Vali Irina Ciobanu – ”E nemaipomenit să faci ceea ce-ți place și să fii apreciat pentru asta. Asta-i secretul fericirii,cred.”
Cu ce asociați cuvântul artă și, mai ales, pictură? Pictorul Vali Irina Ciobanu ne arată ce înseamnă pictura și arta pentru ea: rațiunea de a fi, fericirea de a fi. Am ales acest interviu cu Vali Irina Ciobanu să fie publicat la final de an pentru că este acea perioadă a anului când toți suntem mai buni și căutăm motive de a fi fericiți. Iar ea este pentru că și-a întâlnit vocația, pentru că în fiecare zi mulțumește pentru toate motivele care o fac fericită,pentru că în fiecare zi dăruiește frumos în lumea noastră.
Vă invit să o întâlniți pe Vali Irina Ciobanu, lumea hărților ei și fericirea prin ochii ei de pictor.
”Pictura este rațiunea mea de a fi. Și nu te gândi că spun vorbe mari” – Vali Irina Ciobanu
Povestește-ne despre tine: Cine ești tu, Vali Irina Ciobanu?
Vali Irina Ciobanu : Sunt pictor. E meseria mea. Sunt eu. Asta este ceea ce mi-am dorit întotdeauna să fac, asta este ceea ce fac, ceea ce ma definește și ceea ce ma face fericită. Asta-s eu-PICTOR. Chiar și atunci când fac modelaj sfârșesc prin a face pictură. Am făcut de curând niște cursuri de sticlărie și am sfârșit prin a cere culoare:)) .
Sunt pictor. E meseria mea.Sunt eu. – Vali irina ciobanu
Este pictura o meserie? Din afară pare o ocupație boemă în care te implici când ai inspirație…
Vali Irina Ciobanu : Pictura este o meserie pe care sau o iei în serios sau nu ești pictor. Așa văd eu lucrurile. Dacă doar te joci de-a pictura,nu-i bai, joacă-te. Bravo! Doar ca nu ești pictor.
Pictura este rațiunea mea de a fi. Și nu te gândi că spun vorbe mari…Nu,nicidecum. Pur și simplu la un moment dat viața ți se împletește cu ceea ce faci și devin un tot. Eu…pictez. Pictez în atelier, la șevalet,pictez acasă, pictez inclusiv în mintea mea, pictez non-stop. De aceea poate-mi face atâta plăcere sa schimb tehnicile, să experimentez ceva nou. Fiindcă în momentul în care stăpânești o tehnică ( ulei pe pânză de exemplu) poți picta în minte ta orice subiect. Il vezi ,apoi începi să-ți imaginezi pas cu pas lucrarea care ar rezulta. Am astfel mii de lucrări. Atunci când lucrezi într-o tehnica nouă,cu materiale necunoscute ai plăcerea sa fii luat prin surprindere. Iar asta mă amuză mult. :))
Pictura este rațiunea mea de a fi. Și nu te gândi că spun vorbe mari…Nu,nicidecum. Pur și simplu la un moment dat viața ți se împletește cu ceea ce faci și devin un tot. Eu…pictez. – Vali Irina Ciobanu
Cât e inspirație cât e transpirație, ca să zic așa?
Vali Irina Ciobanu : Nu știu alții cum sunt, dar eu cred ca trebuie sa muncești mult. E obligatoriu să fii inspirat, dar trebuie sa muncești , nu glumă. Asta nu-i meserie pentru leneși. Trebuie să lucrezi mult ca să te perfecționezi,să evoluezi, sa devii tot mai bun.
”E nemaipomenit să faci ceea ce-ți place și să fii apreciat pentru asta. Asta-i secretul fericirii,cred.” – Vali Irina Ciobanu
Cum ai știut că vrei să devii pictoriță? Când a început totul?
Vali Irina Ciobanu : Cred că tot timpul am știut că vreau să fiu pictor…doar că nu știam că există pictori la momentul respectiv. :))
Când eram mică la Valea Popii (satul meu natal) îmi imaginam ca sunt scriitor. Scriam lungi romane SF ilustrate cu migală . Am descoperit peste ani că erau mai mult ilustrate decât scrise. Vezi tu, nu știam ca există meseria de pictor la momentul ăla. Mi se părea ca asta-i soluția:)) Apoi, la 15 ani, prietena noastră de familie, Oana Belu m-a dus la maestrul Dan Botezan în atelier. In secunda în care realizat că acela este un atelier de pictură,ca aia e meseria lui sa vină la atelier să picteze, am știut ca asta vreau să devin – PICTOR. Să am atelierul meu, să vin la atelier zilnic… O, Doamne, mi se părea miraculos! Incă mi se pare:)) Sunt foarte fericită că mi-am îndeplinit visul din copilărie. Sunt foarte recunoscătoare celor care m-au ajutat,celor care ma sprijină ,celor care-mi zâmbesc și-mi confirma ca ceea ce fac e bine. E nemaipomenit să faci ceea ce-ți place și să fii apreciat pentru asta. Astă-i secretul fericirii,cred.
” Toate hărțile sunt pictate pe piele preparată chiar de mine după rețetă renascentistă inspirată de una din tehnicile lui Leonardo da Vinci.” – Vali Irina Ciobanu
Care e secretul unui pictor de succes?
Vali Irina Ciobanu : ...să te straduiesti să te autodepășesti. Cred. Să lucrezi. Mult. Să gândești. Să te străduieşti. Să fii fericit. Să încerci lucruri noi. Să VEZI. Să te străduieşti. Să muncești. Să pictezi mereu. Să desenezi mult. Sa încerci să nu uiți lucrurile de bază. Să-i înveți pe cei tineri. Să te străduiești mai mult. Să pictezi cu copiii din când în când. Să nu te plafonezi,să nu te blazezi. Să fii mereu fericit. Să continui să te străduiești. Să fii tenace. Nu știu…zic si eu…
E nemaipomenit să faci ceea ce-ți place și să fii apreciat pentru asta. Astă-i secretul fericirii,cred. – vali Irina Ciobanu
Ai avut multe vernisaje, temele au fost variate. Fă-ne o incursiune în timp prin expozițiile organizate și spune-ne care ți-a plăcut cel mai mult.
Vali Irina Ciobanu : Am început încă din timpul liceului cu o expoziție personală numită „Autoportret si…” ce a avut loc la Muzeul de Arheologie din Oltenița, Călărași. A fost o expoziție de debut urmată de diverse expoziții de grup în țară și străinătate. „Triptice de aprilie „ la Galeria Orizont M,„Paintings „ la L’ill de art,Canada, „Grație și Mișcare” la Palatul Cesianu Racoviță, București, „Un altfel de zbor” la Galeria Atelier , „Istorii vizuale în jurul lumii. De la hartă la artă” la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ,„Delta du Danube. Strength to Fragility ” la Renaissance Art Gallery sunt unele din proiectele mele de suflet. Toate expozițiile au fost importante și reprezintă o parte din mine, nu mă înțelege greșit. Dar sunt unele care…așa..îţi rămân la suflet.
La ora actuală știu că pictezi hărți tematice, în special pe piele. Ne poți povesti cum ai ajuns la această tehnică și ce reprezintă hărțile pentru tine.
Vali Irina Ciobanu : Am început acu’ ceva vreme să pictez hărți tematice datorită unui client care-și dorea o piesă specială într-un fumoar. Am început cu istoria ilustrata tutunului compusă frumos în jurul unei hărți vechi de la 1600. Foarte mult mi-a plăcut să fac aceasta lucrare. Au urmat alte comenzi pe diverse teme-istoria medicinei, a farmaciei,a cafelei ,a velierelor sau a automobilelor. Am pictat Delta Dunării și Cai din întreaga lume, Harta vinului românesc, Istoria Schiului si Istoria Farmaciei. Toate hărțile sunt pictate pe piele preparată chiar de mine după rețetă renascentistă inspirată de una din tehnicile lui Leonardo da Vinci. Unele hărți le prezint întinse pe sașiu si înrămate, altele pe bețe,ca o hartă clasică. In ambele variante zic eu că arată foarte spectaculos.
{succesul unui pictor}...să te straduiesti să te autodepășesti. Cred. Să lucrezi. Mult. Să gândești. Să te străduieşti. Să fii fericit. Să încerci lucruri noi. Să VEZI. Să te străduieşti. Să muncești. Să pictezi mereu. Să desenezi mult. Sa încerci să nu uiți lucrurile de bază. Să-i înveți pe cei tineri. Să te străduiești mai mult. Să pictezi cu copiii din când în când. – Vali Irina Ciobanu
”De cele mai multe ori lucrarea favorită e printre ultimele pe care le-ai realizat.” – Vali Irina Ciobanu
Dintre hărțile tale, harta Deltei Dunării m-a impresionat cel mai mult prin viață și mișcare. Care este lucrarea ta cea mai dragă?
Vali Irina Ciobanu :
Multumesc frumos, Corina.
E foarte greu să ai o lucrare favorita când ești pictor. Sau..așa mi-e mie. De cele mai multe ori lucrarea favorită e printre ultimele pe care le-ai realizat. Acum, de exemplu, iubesc mult una din lucrările din proiectul Kafune pe care abia l-am încheiat. După” Istorii Vizuale în jurul lumii.De la hartă la artă” , expoziția pe care am avut-o la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi” iubeam harta „Cai din întreaga lume”, după „Un altfel de zbor ” eram îndrăgostită de „La un pas de maturitate”, după „Gratie și Mișcare” iubeam lucrarea „O nouă zi” etc. Mi se păreau cele mai bune lucrări ale carierei mele la momentul respectiv… Am multe lucrări pe care le iubesc mult. Îmi opresc lucrările favorite pentru colecția mea privată. Dar..uneori vine câte un colecționar care știe să insiste și..asta e. Te bucuri ca lucrarea ta de suflet se află în colecția de suflet a altcuiva. Și speri că o vei revedea la un moment dat.
În ce alte proiecte mai ești implicată?
Vali Irina Ciobanu : Am avut un proiect minunat pentru Cafeaua Kafune pe care abia l-am încheiat. Un proiect complex care m-a fascinat și în care m-am implicat aproape complet în ultimele luni. Acum creez etichete pentru colecția particulara de vinuri a unui producător și pregătesc expoziția personală de MARINE pentru anul viitor. Am pe șevalet două portrete (comenzi), iar în mapa schițe de tot felul pentru un proiect viitor pe care încerc sa-l definitivez cumva în mintea mea. Un proiect despre emoții, mișcare, expresie..E viitor, după cum ți-am spus. Incă încerc să-l conturez. Acum mă concentrez pe marine, porturi,valuri, ceruri și bătălii navale.
Ce înseamnă arta și pictura, în special, pentru tine?
Vali Irina Ciobanu : Pictura înseamnă totul pentru mine, după cum spuneam. Gândesc în imagini deja. Fac asta de multă vreme. Fac numai asta de atâta vreme, astfel încât acum doar pictura contează.
Arta mă face fericită. Mă transformă într-un om mai bun, mă rupe de cotidian și ma introduce într-o lume superbă. Îmi place să citesc, să dansez, să merg la teatru sau la un film bun, la un vernisaj sau o expoziție faină, să ascult muzica . Arta ne face mai umani, ne înnobilează.
Ești o persoană care radiază bucurie. Cum îți iese și cât contribuie ce faci?
Vali Irina Ciobanu : Sunt fericită! Cred ca asta e marele secret. Merg la atelier și-mi fac timp zilnic să analizez și să conștientizez cât de norocoasă sunt că fac ceea ce-mi place, că am oameni care ma iubesc și ma sprijină, că sunt sănătoasa și toți ai mei sunt, că am vedere superbă de la fereastra atelierului, că cerul e minunat, că sunt în viață, că …sunt atâtea motive să fii fericit! Trebuie doar să le identifici și să le verbalizezi.
Bucureștiul mi s-a părut deodată enorm, minunat, colosal. – pictor Vali Irina Ciobanu
Ce reprezintă Bucureștiul pentru tine?
Bucureștiul este orașul în care am „semi-copilărit”,ca să-l citez pe Maestrul Botezan. Am venit în București la 15 ani și m-am îndrăgostit instantaneu de el. Veneam dintr-un sat cu 250 de case, mă înțelegi? Bucureștiul mi s-a părut deodată enorm, minunat, colosal. Te puteai pierde un el. Puteai fi un necunoscut. Chestia asta mi-a plăcut la nebunie. Incă îmi place!!
După atâția ani de stat în București, centrul a devenit un fel de Valea Popii pentru mine. Merg spre atelier și mă salut cu o groază de lume, exact ca în satul meu natal. Și totuși…te poți pierde în el, pe străduțele cochete din Cotroceni sau pe la Grădina Icoanei.
Iubesc Bucureștiul maxim!!! L-am pictat de multe ori. Îl voi mai picta, sunt convinsă. Ca și Valea Popii, Bucureștiul a devenit ACASĂ.
Și, acum de final de an, fă tuturor o urare!
Fiindcă FERICIREA este țelul meu primordial, vă urez tuturor să fiți fericiți, împăcați, liniștiți, echilibrați, sănătoși, frumoși, radioși, luminoși și generoși!!
Mulți ani fericiți vă urez și eu, iar 2019 să vă prindă cu bucurie în suflet!
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.