Într-o lume în care trecutul și prezentul se întrepătrund în moduri adesea nevăzute, traumele transgeneraționale reprezintă o temă profundă, care afectează generații întregi. Aceste traume, transmise de la o generație la alta, pot influența viețile noastre în moduri pe care abia începem să le înțelegem. În acest context complex, interviul cu Iulia Buzan vine să lumineze un colț întunecat al existenței umane, oferind în același timp speranță și direcții de vindecare.
Psiholog și psihoterapeut cu o vastă experiență în psihologia clinică și psihoterapia integrativă, Iulia Buzan se dedică de ani de zile explorării și tratării traumelor, având calificările necesare pentru a naviga prin apele adesea tulburi ale istoriilor noastre personale și familiale. Recunoscută pentru abordarea sa empatică și profundă, ea nu doar că ajută la deslușirea firului complex al traumelor transgeneraționale, dar oferă și un spațiu de vindecare prin retreaturile pe care le organizează.
Subiectul traumelor transgeneraționale este acum mai relevant ca niciodată, într-o societate care caută să înțeleagă și să repare erorile și rănile trecutului. Expertiza și dedicarea lui Iulia Buzan în acest domeniu fac din interviul nostru o lectură esențială pentru oricine este interesat de dinamica familială, de procesul de vindecare și de modul în care putem să ne eliberăm de lanțurile nevăzute ale trecutului.
Ce te-a inspirat să te specializezi în tratarea traumelor transgeneraționale și în tehnica constelațiilor familiale?
Am observat, încă din primii ani de practică profesională, manifestarea unor tipare de răspuns în fața unor situații de viață la clienții mei. Am înțeles la momentul acela că răspunsul lor venea din loialitate față de familie sau față de părintele de același gen. Recunoșteam tiparul comportamental/ emoțional și la nivelul familiei de origine al clienților mei. Înțelegeam rădăcina problemei, dar nu dețineam abilitățile și instrumentul pentru a putea interveni la nivel transgenerațional prin intermediul Constelației Familiale. În cadrul școlii de psihoterapie în care m-am format, am lucrat cu acest instrument într-o terapie, ne-a fost prezentată această tehnică, ca strategie de intervenție. Am participat ca reprezentat în constelația respectivă, am fost total surprinsă de reacțiile mele, de ceea ce gândeam, simțeam și de felul în care acționam. Nu cunoșteam nimic despre acea constelație familială, reprezentam un străbunic și simțeam un impuls extrem de puternic de a transmite persoanei din fața mea că îmi pare foarte rău, să îi dau pălăria înapoi și să-i spun că o iubesc. Pentru mine toate acestea nu aveau sens, însă pentru persoana care a folosit aceasta tehnică cu scopul de înțelege de ce nu se putea ancora în propria viata, a avut foarte mare sens. Bunicii ei fuseseră dezrădăcinați, au plecat din Grecia, lăsând totul în urmă, fără a primi binecuvântarea tatălui. Trei generații de după acel moment au umblat prin lume, fără a putea resimți dreptul de a aparține unui loc. Mesajul transmis de străbunic prin mine în rol de reprezentant al acestuia a fost un act reparator pentru că a reprezentat binecuvântarea plecării din casa părintească. În cultura acelui neam, când tatăl oferă copilului devenit adult pălăria, îi oferă binecuvântarea pentru a pleca în viață. Pentru mine în poziția de reprezentant în acea constelație, era un impuls de necontrolat, simțeam că dacă nu voi spune acel lucru nu voi mai avea liniște (îmi amintesc foarte limpede acel moment chiar dacă au trecut 15 ani de atunci) și am ridicat mâna în fața grupului și am spus: eu trebuie să spun ceva important! Și am spus. Pentru colega mea, cea care își lucra problema prin intermediul acestei metode, a fost vindecător, și nu doar pentru ea, ci și pentru întreaga ei familie și pentru 2 generații înaintea ei. În urma acestei experiențe și-a găsit liniștea și s-a putut ancora în propria viață. În mine, după această experiență s-a așternut liniștea, totul a căpătat sens. Experiența aceasta s-a petrecut în anul 2009 și la câteva luni distanță am primit în dar cartea care mi-a schimbat percepția asupra vieții: „Un val, un ocean” de Bert Hellinger. Am citit cartea aceasta în câteva ore și am simțit că a fost scrisă pentru mine. Am găsit în această carte răspunsuri la toate întrebările de până atunci. Am iubit din primul moment această carte care și astăzi este cartea mea de căpătâi.
Am căutat din acel moment mai multe informații despre această tehnică și într-o zi am descoperit Hellinger Schule. Acolo am aflat fundamentul metodei Constelațiilor Familiale Sistemice și desigur cum să facilitez accesul la vindecare a unei răni transgeneraționale prin intermediul acestei tehnici.
Ai putea să ne explici în termeni simpli ce sunt traumele transgeneraționale și cum se manifestă acestea în viața de zi cu zi a persoanelor afectate?
Traumele transgeneraționale reprezintă drepturi vitale încălcate în trecut, la nivelul unei generații anterioare, nedreptăți care își produc efectul din generație în generație, în speranța unei reparații morale. Avem cu toții un tip de gândire magică, acest tip de gândire devine o reprezentare specială a iubirii. Astfel, iubirea presupune să devenim la fel ca părinții noștri, sau să facem ce au făcut ei, să le urmăm destinele. Există în fiecare dintre noi acest gând secret: dacă eu mă voi sacrifica prin suferință și/sau moarte, tu (persoană semnificativă din viața mea) te vei vindeca și vei trăi. Efectul acestui tip de gândire se regăsește în viața adultului mai târziu sub diverse forme: boală, dependență, relații disfuncționale, eșec, probleme de natură profesională, materială, financiară, precum și orice altă situație care perturbă echilibrul de zi cu zi al persoanei. Metoda constelatiei familiale își produce efectul reparator în orice situație perturbată din viața individului, cu condiția ca acea situație să poată fi atașată unui sistem.
Așadar, această metodă poate interveni asupra oricărui sistem aflat în dezechilibru, cu scopul de a readuce starea de echilibru. Metoda constelațiilor familiale poate genera succesul și într-o afacere atunci când aceasta nu se regăsește la nivelul rezultatelor. Faptul că o companie are succes și funcționează organizațional depinde de calitatea produsului și de succesul numeroaselor relații diferite din interiorul și din afara companiei. În educație și formare sau în studii, accentul se pune adesea pe competențele tehnice. Cu toate acestea, în multe domenii, dimensiunea neglijată este relația dintre oameni. Numai atunci când reușim să privim cerințele raționale și provocările umane într-un context sistemic, strategiile, deciziile și acțiunile pot duce la succes și creștere durabilă.
Tehnica constelațiilor familiale este încă un concept nou pentru mulți dintre noi. Ne poți oferi o scurtă descriere a acestei tehnici și a modului în care ajută la vindecarea traumelor?
Metoda Constelatiei Familiale abordează individul raportându-l la mediul lui familial. Această metodă evidențiază faptul că indivizii depind de părinti și sunt influențați de către aceștia și de asemenea la nivel inconștient sunt prinși în ițele anumitor destine din familie, cel mai adesea fiind vorba despre persoane care au trăit cu multe generații în urmă.
Așa cum visele reflectă inconștientul personal al visătorului, constelațiile familiale reflectă inconștientul unui sistem familial. În lucrul cu metoda constelațiilor familiale, o persoană pregătită să-și lucreze constelația este invitată să prezinte problematica pe care vrea să o abordeze. Persoana alege participanți din grup care să reprezinte membrii familiei sale. În acest mod ea alege înlocuitori pentru ea însăși, tatăl, mama, frați, surori, bunici, alte persoane semnificative pentru problema prezentată. Terapeutul se asigură că au fost selectați reprezentanți chiar și pentru cei despre care nu se vorbește în familie, cei care au fost uitați sau ascunși. După ce au fost selectați toți cei semnificativi, persoana se conectează la constelație și conduce reprezentanții să-și ocupe locul în spațiul de lucru, conform imaginii din mintea sa. Apoi reprezentanții sunt lăsați să se miște, să interacționeze așa cum simt să o facă. În cele mai multe situații oamenii nu se cunosc, nu au interacționat între ei anterior acestui moment și totuși în spațiul constelației vor interacționa foarte familiar. După ce toți membrii familiei, respectiv reprezentanții lor spun ce simt, ce mesaj au de transmis, terapeutul intervine asupra constelației cu scopul de a crea ordine și de a readuce echilibrul la nivelul fiecărui membru al familiei prezent. După ce se produce repararea/vindecarea, toți membrii familiei se relaxează și pe chipul lor se citește mulțumirea: s-a făcut dreptate! Reechilibrarea realizată se va regăsi în viețile tuturor membrilor familiei respective, indiferent dacă vor ști sau nu că acest lucru s-a întâmplat în familia lor, toți vor avea beneficii.
Ce te-a determinat să organizezi retreaturi terapeutice axate pe trauma transgenerațională și constelații familiale? Care este structura unui astfel de retreat?
Metoda Constelațiilor Familiale necesită conectare la spațiul de lucru, implică o stare emoțională cu un impact profund, metoda scoate la suprafață secrete, informații de multe ori greu de acceptat, grupul este cel care oferă susținere pentru a putea ridica la suprafață informația care va genera vindecarea și tot grupul va susține integrarea vindecării. Este copleșitor să afli că un bunic, un străbunic sau o bunică a avut o relație incestuoasă cu mama sau tatăl tău, și că acest secret te-a împiedicat să îți întemeiezi o familie. În cadrul constelației se face dreptate, dar în tine se așterne o suferință cu sens de data aceasta. A existat și înainte acea suferință în tine, însă nu știai să o explici, vedeai doar consecințele, nu aveai parte de bucuria unei familii, nu înțelegeai de ce, căutai răspunsuri unde nu se aflau. Grupul este cel care te va însoți empatic preț de câteva zile pe care le veți petrece împreună în spațiul retreatului, și mai mult de atât grupul îți va arăta că această parte nefirească din trecutul tău poate fi acceptată și tu poți fi iubit cu tot ceea ce conți. Când vei pleca acasă la finalul retreatului vei fi împăcat cu acest adevăr despre trecutul tău familial, nu te vei simți vinovat și nu vei simți să te pedepsești prin faliment personal din loialitate pentru familia ta.
Retreatul pe care eu îl propun are o variantă de weekend (3 zile) și o variantă de 10-14 zile. Desigur că varianta mai vindecătoare este cea de 10-14 zile, dar posibil să nu ne putem permite prea des această experiență.
Bert Hellinger, constructorul acestei metode, recomandă utilizarea acestei metode pentru oricâte probleme apar în viața noastră, dar nu recomandă utilizarea acestei metode de mai mult de trei ori pentru aceeași problemă.
Recomandarea mea este să acordați spațiu de vindecare pentru fiecare situație lucrată și să lucrați situații noi la interval de aproximativ 1 lună. Așadar, puteți participa la 3-4 retreaturi de weekend și 2-3 retreaturi de 10-14 zile anual.
Depărtarea față de casă este de asemenea un criteriu important, deoarece mediul în care lucrăm va facilita vindecarea (un mediu natural, exotic, plin de resurse și posibilități va oglindi acceptare necondiționată și conținut nelimitat de resurse) drumul spre casă va avea un rol de integrare a experienței și de pregătire pentru noua viață în conformitate cu noul conținut. Din acest motiv, retreaturile pe care le organizez se desfășoară în spațiu natural, cele de weekend în zonă de munte/deal și cele de 10-14 zile în mediu exotic.
Structura retreaturilor: cele de weekend se desfășoară de vineri până duminică, cu spațiu de lucru vineri între orele 16.00 – 19.00; sâmbătă între orele 09.00 – 19.00 și duminică între orele 09.00 – 11.00. Grupul rămâne conectat și în afara orelor de lucru, astfel dimineața la răsărit se întâlnește într-o sesiune de meditație și seara într-un spațiu de joc și voie bună. Retreaturile de 10-14 zile au spațiu de lucru intens 3 zile între orele 10.00 – 19.00, în fiecare dimineață sesiunea de meditație, la finalul zilei timp petrecut împreună, 2-3 zile de explorat împrejurimile și 2-3 zile de odihnă/integrare.
În experiența ta, care sunt cele mai frecvente provocări cu care se confruntă participanții la aceste retreaturi și cum sunt acestea abordate în cadrul terapiei?
Cele mai frecvente provocări sunt din zona relațiilor și a sănătății, apoi succesul profesional, material și financiar.
Relațiile cu ceilalți pot fi pline de fericire sau de suferință, relațiile sunt cele care susțin dezvoltarea noastră personală, ele ne îndeamnă spre obiective care se află dincolo de dorințele noastre. Suntem implicați în situații ale căror consecințe nu le cunoaștem în totalitate. Cea mai mare influență o are asupra relațiilor noastre familia, mai întâi cea de origine apoi cea pe care o construim alături de un partener. Condiția esențială pentru ca noi să avem relații fericite este aceea de a respecta legile și ordinele vieții. Dreptul de a aparține locului și mediului în care am venit pe lume, dreptul de a ne păstra poziția dată de ierarhia obtinuta la naștere, dreptul de a da și de a primi, dreptul la conștiință și succes. Toate problemele cu care ne confruntăm au la bază încălcarea unuia sau mai multor drepturi menționate mai sus. Metoda Constelației Familiale este cea care repune în drept o nedreptate pentru a recrea echilibrul.
Există o poveste sau un caz care te-a impresionat în mod special în timpul acestor sesiuni? Fără a dezvălui detalii confidențiale, ne-ai putea împărtăși cum a ajutat tehnica constelațiilor în acel caz?
Fiecare caz este unic și spectaculos, plin de iubire și suferință în același timp. Din acest motiv, spațiul de lucru al constelației familiale este unul sacru și este accesat cu smerenie și recunoștință. Oamenii aduc în acest spațiu terapeutic sentimente și stări de multe ori contradictorii. Întâlnesc astfel curiozitate, îndoială, teamă, disperare, disociere, disimulare. Nu știu niciodată la ce să mă aștept și ce urmează să se întâmple. Am renunțat de mult să mai construiesc strategii sau direcții. Și pentru mine fiecare constelație este o surpriză și asta îmi dă energie să merg mai departe. Las constelația să se așeze în spațiul de lucru și o las să curgă. Observ de multe ori foarte devreme sursa conflictului, și de fiecare dată trebuie să decid până unde pot lăsa clientul să acceseze informația. Privesc de fiecare dată spre resursele clientului și spre capacitatea lui de a susține informația care îi va fi revelată, de multe ori știu dinainte că va durea foarte tare și dacă am susținerea necesară nu opresc procesul, folosesc puterea și susținerea întregului grup pentru a-l putea susține pe client în travaliul lui.
De multe ori suferința experimentată de reprezentanți este sfâșietoare și pentru acele momente le sunt recunoscătoare, acceptă să trăiască suferința persoanei pe care o reprezintă până la capăt, acolo este iubire pură, să fii capabil să îți pui la dispoziție corpul, mintea și emoțiile pentru ca omul de lângă tine să vindece o parte din el, este iubire pură. Le sunt profund recunoscătoare tuturor reprezentanților.
Îmi amintesc un caz, care nu părea să ridice probleme, subiectul era despre relația de cuplu. Lucrul a început simplu, mă întrebam în gând ce căutam acolo, până în momentul în care reprezentanta persoanei care își lucra constelația a căzut în genunchi și a început să urle de disperare. Era un urlet pe care nu l-am mai auzit până atunci și am sute de constelații facilitate, în timp ce urla spunea că simțea un gol uriaș în piept, întuneric și frig. Privea în pământ, era clar că acolo se afla cineva, imediat persoana care-l reprezenta pe partenerul de cuplu a spus: eu sunt acolo jos. A mers în locul în care privea reprezentanta, s-a așezat în poziția fetusului și a închis ochii. A fost greu de susținut ceea ce a urmat, reprezentanta încerca cu disperare să-l trezească, urla la el: trezeste-te!, trezeste-te!, nu obține nici un răspuns, apoi a izbucnit într-un plâns disperat și spunea repetat: te-am omorât, te-am omorât. A fost imposibil de susținut reprezentanta în acel moment, dădea semne de leșin, urla, lovea cu pumnii, striga: nu mai pot!. Am scos-o din spațiul de lucru, i-am cerut să stea pe margine și am introdus clienta care își lucra problema în propriul rol. În toată perioada în care a fost reprezentată a stat pe margine și a privit înghețată. A intrat în spațiul de lucru inertă, am așezat-o in poziția pe care o ocupase reprezentanta până la momentul ieșirii din spațiul de lucru, s-a așezat lângă partenerul mort, l-a privit în tăcere, l-a atins usor, l-a mângâiat pe cap, pe umeri, pe obraz și s-a culcat lângă el în aceeași poziție cu a lui. A preferat să moară decât să se confrunte cu suferința consecințelor acțiunilor ei. I-am cerut să se ridice și să se confrunte cu ce a făcut, s-a ridicat și l-a privit ca prin sticlă, vedea și nu simțea nimic. I-am cerut să-l privească și să-mi spună ce se întâmplă cu el, mi-a spus ca ă murit și am întrebat-o cum. Ea continua să spună că a murit, total disociată de emoțiile ei, îl privea fără reacție emoțională. Am întrebat de ce a murit? A răspuns: pentru că a iubit prea mult. Am întrebat cine l-a omorât? A răspuns: eu. Acela a fost momentul chatarsisului! A început să strige la el: trezește-te! Trezește-te!, urla, se tânguia, repeta: e mort, l-am omorât!, l-am omorât pentru că m-a iubit prea mult. A țipat, a lovit cu pumnii, a încercat să-l trezească și după ce a înțeles ce a făcut, a rostit mesajul vindecător: Te rog să mă ierți, te-am rănit, te-am omorât pentru că nu ți-am putut da înapoi ceea ce mi-ai oferit. Acela a fost un moment de vindecare, s-a liniștit și a rămas în poziție de priveghi la căpătâiul lui.
Imediat după acest moment a venit bunica în spatele ei și i-a spus: locul tău nu este aici, eu am făcut acest lucru, eu trebuie să stau în acest priveghi, te eliberez de povara crimei mele și te binecuvântez pentru fericire. Bunica a rămas în stare de priveghi, partenerul clientei a fost înlocuit cu un reprezentant pentru cel care a fost ucis de bunica, familia s-a așezat în poziția ierarhică firească, bunicul a mers lângă bunica și a rămas în picioare langa ea, lăsând-o pe ea să își trăiască doliul jos lângă cel ucis, mama clientei s-a așezat cu spatele la părinții ei și acela a fost momentul în care și-a prins soțul de mână, clienta s-a așezat în fața părinților ei alături de partener pe care l-a prins de mână. Și-au zâmbit și au știut amândoi că își vor trăi viața din acel moment înainte fără pericol de moarte cu binecuvântare pentru fericire.
În acest caz a fost încălcată legea soldului care are la bază principiul lui a da și a primi și care susține că în situația în care unul dintre parteneri primește mult mai mult decat poate înapoia, devine copleșit de datorie, va fi furios și se va răzbuna pentru a se elibera de datorie. Această situație s-a petrecut la nivelul bunicii, vinovăție preluată din loialitate de gen de către fiica sa, mama clientei mele care a conținut această agresiune sub formă criogenată și clienta mea, din nevoia de a beneficia de iubirea mamei sale, a preluat la rândul ei în baza aceleiași loialități de gen, transmițând: decât tu, mai bine eu.
Vindecarea se produce în momentul în care agresiunea rămâne în dreptul agresorului pentru ca acesta să își poată izbăvi pedeapsa și implicit să se poată elibera de vină.
Cum pot participanții să integreze învățăturile și progresul realizat în cadrul retreat-urilor în viața lor de zi cu zi, post-terapie?
Este revelator și copleșitor în același timp ceea ce se întâmplă în cadrul constelatiilor familiale. Conștientizezi ce se întâmplă în viața ta prin lucrul cu propria constelație dar și reprezentând diverși membri ai familiilor din constelațiile în care ești implicat. Este multă informație, sunt multe emoții care copleșesc. Ai nevoie să fi susținut în procesul de integrare. Din păcate nu poți vorbi cu cei care nu au fost prezenți, cel puțin 3 săptămâni după ce ai lucrat și atunci te poate ajuta o terapie individuală în care să dai mai mult sens celor descoperite sau poți continua să participi la întâlnirile săptămânale ale celor care sunt în același proces de dezvoltare personală ca și tine, și acolo, chiar dacă nu dezbateți constelația, te vei simți conținut pentru că știi că și ei sunt în aceeași etapă ca și tine. Desigur, prin participarea la următoarele retreaturi de constelații familiale vei reuși să mai descoperi pas cu pas trecutul tău transgenerațional pentru a-l vindeca la nivelul tău și a nu-l transmite rănit spre copiii tăi.
Ce feedback ai primit de la cei care au participat la retreaturile tale și cum a influențat acest feedback abordarea ta terapeutică?
De cele mai multe ori, după fiecare constelație se așează o liniște vindecătoare, este un moment care nu poate fi pus în cuvinte, nu poate fi procesată în mod rațional. Clienții se întorc și îmi împărtășesc schimbările din viața lor, eu observ în timp atunci când am acces la ei și la povestea lor de viață cum s-au transformat și fiecare moment al unei constelații, care ajunge să îi copleșească pe toți cei prezenți, știu că este un moment de maximă transformare care face diferența între a muri sau a trăi. Pentru aceasta aleg s[ merg mai departe, săorganizez retreaturi, să mă pun la dispoziție cu recunoștință și smerenie fiecărui proces, și pentru că mai știu cu certitudine că: o constelație nu minte niciodată, doar uneori ne este greu să acceptăm ceea ce are sa ne releve.
Cum crezi că percepția publicului față de traumele transgeneraționale și tehnica constelațiilor s-a schimbat de-a lungul timpului? Există mai multă deschidere acum față de explorarea acestor subiecte?
Lucrez cu această metodă de peste 14 ani și constat că în ultimii 2 ani interesul oamenilor a crescut foarte mult față de conținuturile noastre transgeneraționale. Cred că este un fenomen care se petrece în Europa de est, post comunistă, deoarece am constatat cu surprindere vara trecută cât de mare este interesul pentru această metodă în Ungaria, și ei sunt fascinați de aceste descoperiri. De asemenea, în cadrul formării mele am fost extrem de surprinsă să constat cât de mare era interesul persoanelor din China pentru a lucra Constelații Familiale. Și mai știu că cea mai mare audiență a avut-o Bert Hellinger în America Centrala, Canada și apoi în Europa de vest.
Se pare că această metodă își produce beneficiile cu succes pe suprafața întregului glob, și este extraordinar că se întâmplă acest lucru pentru că este perioada în care noi ca și specie am atins cel mai înalt nivel de conștientizare și înțelegem că suferința vine de multe ori din trecut și este purtată de iubire.
Pentru cineva interesat să participe la unul dintre retreat-urile tale, ce sfaturi ai avea? Există anumite pregătiri sau dispoziții emoționale pe care ar trebui să le aibă în vedere?
Dacă ne uităm într-un manual de istorie, nu găsim că a existat rai pe pământ în ultimele 2 milenii. Găsim războaie, boala, foamete, molimă, pandemie. Toate acestea au afectat legile și ordinele vieții doar din nevoia de a supraviețui. Fiecare generație a încercat cu toate forțele să supraviețuiască și pentru aceasta le sunt profund recunoscătoare, dacă ei ar fi renuntat la lupta eu astăzi nu aș fi fost aici. Așadar un lucru este clar, conținem cu toții o istorie traumatică, aici nu mai încape îndoială. Ce avem acum de făcut? Să ne apucăm de renovat! În privința rănilor transgeneraționale, nu cunosc o metodă mai eficientă, și nu pentru că îmbrățișez această formare, ci pentru că forma aceasta de soluționare a problemelor în cadrul familiei prin invitarea străbunilor a fost folosită de omenire dintotdeauna, chiar înainte cu mult timp ca noi să știm că se întâmpla acest lucru. Bert Hellinger declara: eu nu am inventat metoda constelațiilor familiale, eu am găsit-o, ea a existat cu mult timp înainte ca eu să o caut.
Pentru a putea participa la un retreat de constelații familiale ai nevoie de curaj, iubire și spațiu gol în tine, pentru a putea așeza acolo ceea ce vei descoperi lucrându-ți constelația familială. Să gândești că nu ai nimic de lucrat este nedrept față de străbunii tăi deoarece le transmiți că nu au existat.
Și o ultimă recomandare: Dacă îți dorești să participi la un retreat de constelații familiale facilitat de mine, asigură-te din timp că ți-ai rezervat un loc, accesând www.cabinetpsihologonline.ro.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.