Un cadru care pare desprins dintr-o scenă de film, luat în anii ’80 pe tronsonul Căii Moșilor cuprins între Magazinul Cocor și b-dul Republicii (acum Carol I), mai precis la intersecția cu str. Sfinților. Numele acesteia din urmă se leagă de una dintre cele mai cunoscute biserici din Capitală, martoră a transformărilor suferite de această zonă de-a lungul istoriei.
Calea Moșilor reprezintă una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului, fiind atestată pe la anii 1600 ca Podul Târgului de Afară, ce lega Curtea Domnească (zona actuală a centrului istoric) de Târgul de Afară, ulterior Oborul, situat în afara limitei orașului, unde se vindeau vite și furaje. Traseul inițial al Căii Moșilor trecea prin mahalaua Sibilelor, unde se găsea și încă se găsește biserica cu Sfinți (cu Sibile – în exterior apar zugrăviți filosofi și sibile, profetese din antichitate), un lăcaș de cult ortodox. Ridicată în forma actuală în 1728, este ctitoria mitropolitului Daniil al Țării Românești.
Biserica a rămas cea mai veche construcție din această zonă. Restul caselor datează din secolele XIX și XX, în principal locuințe negustorești, unele dintre ele cu prăvălii la stradă, majoritatea în stil neoclasic francez, specific epocii. Se poate observa că, la data pozei, Calea Moșilor păstra încă pavajul din piatră cubică datând din timpul domniei lui Carol I. Strada a fost asfaltată după anul 2000. Pe aici încă circulă tramvaiul, printre imobilele din ce în ce mai degradate, pe an ce trece. Din păcate, deși este zonă protejată și multe clădiri sunt pe lista monumentelor istorice, peisajul urban de aici arată trist și decăzut. Va renaște vreodată această arteră istorică a Bucureștiului?
foto: Cineclic
Radu Tutu
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.