[VINTAGE] Ultima firmă din perioada comunistă de la Piața Muncii (oficial Piața Eudoxiu Hurmuzachi) supraviețuiește la intrarea pe b-dul Basarabia (fost Muncii, fost Calea Vergului), la parterul unui bloculeț art deco din anii ’30.
► FIRMA. Realizată pe tiparul anilor ’50, ’60 și ’70: vopsită pe sticlă, înrămată și cu litere cursive + litere standard, firma e pentru „Reparații TELEVIZOARE, RADIO-CASETOFOANE, C. P. Adm. Oraș București”. Pare a data din anii ’60 mai degrabă, întrucât din anii ’70, odată cu ascensiunea ceaușismului, Bucureștiul a devenit municipiu, termen nefolosit până atunci din anii ’30. Ultima parte a firmei nu mai există, a fost înlocuită cu o improvizație. Per total, atelierul păstrează tâmplăria și feroneria originale, inclusiv grilajul. Curățat, revopsit, îngrijit, spațiul ăsta ar putea arăta spectaculos, dar probabil că vitrina va fi înlocuită la un moment dat de tâmplărie PVC + geam termopan, iar firma, de o casetă luminoasă agresivă.
► ZONA. Piața Muncii, fostă Bariera Vergului înainte de anii ’50, reprezenta vechea limită a orașului, construcțiile de aici erau joase ca înălțime și modeste. Unele case cvasi-țărănești au fost înlocuite de câteva bloculețe în perioada interbelică, atunci când a apărut și un obiectiv important: Ateneul și Cinema „Vergu”.
Schimbările majore au venit însă în anii ’70-’80, când construirea pasajului rutier subteran și a stației de metrou omonime au dus la reconfigurarea intersecției, apoi la ridicarea de blocuri masive pe partea opusă cinematografului. Asta a schimbat total dinamica, structura populației și viața socială a zonei. Dintr-o intersecție periferică mică, Piața Muncii a devenit nodul rutier agitat și aglomerat pe care-l cunoaștem.
► EVOLUȚII. În București se preferă vintage-kitsch în loc de vintage autentic conservat. Prăvăliile/atelierele vechi, firmele lor, sunt specie pe cale de dispariție. În nebunia societății de consum, totul e înlocuit cu ceva „nou”, lucios și adesea ieftin. Sărăcia nu atât materială, cât spirituală, se observă la amenajarea spațiilor comerciale de la parterul imobilelor, e dezastru, haos generalizat. Lipsa educației estetice minime a cetățenilor, a deținătorilor de afaceri și incapacitatea autorităților publice locale de a impune regulamente estetice zonale, cum se întâmplă în alte țări, au dus la situația din prezent.
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.