[IAR ARCUB] Oricine vrea să promoveze cultură pe bune la modul independent în București și trebuie să interacționeze cu sfera oficială se va lovi de autoritățile dezinteresate, ignorante, incompetente dar mai ales răzbunătoare. Yesmanii, cunoștințele, relațiile, oricât de proaste sau irelevante le-ar fi proiectele, pupă bugete, restul – nu se știe. Există, aparent, o „listă neagră” și dacă ești pe ea nu pupi în veci sprijin oficial să faci ceva util pentru oraș, pentru comunitatea locală, pentru turismul local, în colaborare cu autoritățile. În cazul Bucureștiului, autoritățile culturale principale sunt ARCUB și CREART, din subordinea Primăriei București.

► IDEEA. Acum nu mult timp trebuia să ținem o prezentare despre București, ceva gen „Mașina Timpului” (comparații foto atunci vs. acum) la vechiul sediu ARCUB de pe str. Batiștei, lângă Hotel Intercontinental. Nu a fost alegerea noastră, nu am dorit neapărat să interacționăm cu ARCUB, dar așa era stabilit de partenerii din proiect.

► SEDIUL. Clădirea art deco arată bine, e renovată. Construită în anii ’30 cu scopul de a fi Palatul Societății Funcționarilor Publici, a devenit sediu central ARLUS (Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor de Prietenie cu Uniunea Sovietică) după 1945. În anii recenți a devenit cunoscută ca sediu ARCUB, până la mutarea instituției pe strada Lipscani în 2014, în noul sediu. Cu toate astea în clădirea de pe Batiștei se mențin birouri și se mai organizează evenimente.

► UN MARE NU. Am mers să vedem spațiul unde trebuia să aibă loc prezentarea, o angajată ne-a spus șoptit că de fapt nici n-ar trebui să se țină ceva cu public acolo, că imobilul e cu risc seismic și teoretic nu e voie, dar na, se face. Ne-a mirat că totuși încă sunt birouri funcționale acolo. S-au stabilit detaliile logistice cu reprezentanții instituției, toate bune și frumoase, cât pe ce să anunțăm lumea despre eveniment. La vreo două zile după am primit un telefon prin care am fost anunțați că „doamna directoare” a anulat ce se stabilise, după ce aflase că e vorba de Rezistența Urbană. Aparent „doamna directoare”, plătită gros din taxele cetățenilor, poartă resentimente pentru o postare din 2014, în care am fost singurii care au arătat că ARCUB minte cu nerușinare când spune că sediul lor actual e „Hanul Gabroveni”.

„Doamna directoare”, pe funcție de niște ani, nu a oferit un motiv plauzibil. Putea să invoce lejer riscul seismic, nu a făcut-o. Poate că „doamna directoare” n-a văzut și postarea recentă în care am demontat o altă minciună sfruntată a ARCUB, care se mândrea că aduce la sediul de pe Lipscani coroana de oțel a României.

ARCUB înghite an de an bugete astronomice pe care nu le poate justifica, impactul real al proiectelor implementate de acest centru cultural fiind aproape de zero, raportat la cetățenii capitalei, la cartiere și la valoarea intrinsecă a inițiativelor promovate. Concerte, expoziții eșuate și prefăcutul că se muncește nu pot fi motive pentru susținerea enormă de care se bucură ARCUB din partea primarului general și a Consiliului General. Am mai spus, dintre ARCUB și CREART trebuie menținută doar o entitate, nu să dedublăm atribuții și să dublăm bugete doar pentru ca două găști din Primărie să huzurească.

Probabil că doamnei primar general Gabriela Firea i-ar fi plăcut prezentarea, dar nu va avea șansa să asiste la așa ceva din moment ce subalterna ei a refuzat în principiu fără temei instituțional un proiect cultural făcut pe bune. Nu-i nimic, totul ok, vor urma și alte prezentări „Mașina Timpului”, dar nu la ARCUB.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.