8.1 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Spațiu, timp și jazz. Concert Ana Maria Galea Trio

Concertele Stagiunii „Cartografii sonore” din această toamnă continuă cu un eveniment special programat marți, 27 noiembrie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39).

Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și cei mai bun artiști ai momentului, dar și alături de tinere talente aflate în plină afirmare.

Seara de marți va fi dedicată hărții „Repartiția naționalităților în țările unde predomină românii”, realizată de geograful francez Emmanuel de Martonne și publicată la Paris în anul 1919. În prima parte a evenimentului, Despina Hașegan, muzeograf, va prezenta această hartă esențială pentru stabilirea granițelor României Mari.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin înscriere în prealabil pe site-ul muzeului:
http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-martonne/

#100ani100concerte #UCIMR #MNHCV #cofinantatAFCN #cofinantatMCIN

Seara se va continua prin concertul jazz „Pasărea măiastră” susținut de Ana Maria Galea Trio, omagiu adus istoriei muzicii jazz românești. Iar, dacă istoria este strâns legată de spațiu și timp, constante de referință reflectate în cartografii, jazzul le va intersecta și va pune în lumină prin acest concert calități sensibile și sufletești ale societăților care s-au succedat până în prezent.
.
Formula îi aduce împreună pe actriţa şi cântăreaţa Ana Maria Galea, Daniel Csikos la pian și Simon Kalker (Olanda) la contrabas, pentru a explora teritoriul unor teme celebre din muzica românească a ultimei sute de ani, al compoziţiei şi al temelor standard. De altfel, titlul proiectului este titlul unei compozitii semnate de Anca Parghel și Mircea Tiberian, una dintre cele mai valoroase compoziții de gen din muzica românească, lucru afirmat de criticii muzicali și susținut de alegerea artistei.

Harta Martonne, Paris, 1919

Realizată de geograful francez Emmanuel de Martonne, harta intitulată „Repartiția naționalităților în țările unde predomină românii” (Répartition des Nationalités dans les pays où dominent les Roumains) este considerată una dintre cele mai influente lucrări cartografice din 1919. Această hartă etnografică a jucat un rol important în negocierile de pace de la Paris, unde de Martonne a avut statutul de expert şi a fost una dintre cele mai însemnate voci ce au stabilit graniţa dintre România şi Ungaria. După cum arată şi titlul, lucrarea cartografiază spaţiul geografic unde românii sunt majoritari şi are scopul clar de a uşura trasarea graniţelor pe baza acestui teritoriu.

Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise pe hartă.

Despre Ana Maria Galea Trio

Un spectacol- concert sau un concert spectacol, cam așa am putea descrie proiectul „Pasărea Măiastră” al actriței și cântăreței Ana Maria Galea. Artista a debutat în celebrul club „Green Hours” alături de Anca și Ciprian Parghel, prima cea mai valoroasă improvizatoare din România iar cel de-al doilea unul dintre cei mai expresivi contrabasiști de jazz de pe scena din țara noastră.

Ana Maria Galea, în anul 2008, a inițiat un proiect în zona muzicii jazz standard alături de pianistul Daniel Csikos împreună cu care în anul 2014 a înregistrat albumul „I Know you by heart” (în formula cu Michael Acker – contrabass și Tavi Scurtu – baterie), unul dintre puținele albume de jazz vocal standard apărut după revoluție despre care criticul Florian Lungu afirma:

„Audierea celor opt momente muzicale evidenţiază un glas de o învăluitoare căldură şi ingenuitate, angajat într-un demers interpretativ eminamente liric, încărcat de emoţia rostirii de sine. Aşa cum pare să exprime şi titlul generic al albumului, Ana Maria Galea îşi doreşte cu ardoare să ne desferece inimile cu cheia sincerităţii, a firescului – necăutat, însă conţinut într-a sa vibraţie afectivă autentică. Şi o face apelînd la mijloace şi tipuri de enunţuri diverse. Ca interpetă – dar şi improvizatoare în manieră scat precum în piesa „Moon And Sand” – ea oficiază actul de devoţiune pentru genul preferat, cu acurateţe a intonaţiei, cu expresivitate, cu un bun balans ritmic, alternînd tempo-urile mai animate cu cele medii şi lente (acestea din urmă, preponderente), alăturînd teme standard din repertoriul internaţional cu două reuşite creaţii proprii ce-i poartă autograful inclusiv în calitate de semnatară a versurilor şi a aranjamentelor.”

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Cartografii Sonore este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie