39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Să revenim oameni e cel mai greu

… în vremuri pocite – după cum știți – se vede și felul omului.

Cine-i deja mărunt, meschin, hain, se face și mai dihai javră.

Triumful javrei din om e uimitor și acuma, după ce s-a dus – totuși – pandemia.

… Cînd trecem pe lîngă vreun spital, ni se rupe sufletul cînd vedem ciorchini de oameni făcînd cuie pe trotuar. Sistemul nostru sanitar îi categorisește, degradant, ca „aparținători”, deși sînt doar oameni; oameni îngrijorați, oameni cu gîndul la cei de dincolo de gard.

Nenorociții ăștia de „aparținători” sînt ținuți și azi în frig, vînt, ploaie, pîndind cîte vreun dondoctor care să se-ndure să coboare cinci centimetri geamul mașinii cînd iese pe poartă, ca să afle cîte ceva despre bolnav. Cînd sînt lăsați să intre-n spital, li se vîră sub nas o droaie de hîrtii și-s plimbați prin fel de fel de containere care-au fost montate prin parcare: nu cumva să aducă vreun carcalac în templul sănătății! Asta în timp ce doctorii și asistentele se duc la butic și la patiserie îmbrăcați în aceleași haine cu care se vîntură printre bolnavi.

… Cînd trecem pe lîngă vreo școală, ne miră cîrdurile de oameni care așteaptă la poartă ca să-și ia copiii care fac vreun sport ori altă activitate înăuntru. Cît s-a tot vorbit despre „deschiderea curții școlii”, despre lăsatul copiilor să se joace-n voia lor în școală: dar accesul în școală pentru oameni – că pe copiii ăștia-i și mai ia cineva acasă! – e și mai greu decît înainte de pandemie.

Să nu credeți nici măcar o clipă că toate îngrădirile astea au măcar vreo legătură cu grija, cu sănătatea…

Nu. Sînt doar expresia triumfului meschin.

… mai puțini oameni în spital și-n școală înseamnă mai puțină bătaie de cap: mai puțin de măturat, mai puțin de spălat pe jos; mai puțin de stricat; mai puțin de vorbit omenește, politicos. Numai și numai despre asta e vorba. Despre puterea celui mărunt de-a umili.

de The Hungry Mole

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie