A venit si a trecut. A fost ceva ce am mancat si nu ne-a priit, adica o indigestie, sau o oboseala care ne avertiza ca am atins o limita de rezistenta a corpului. Dar, poate fi si o afectiune mai serioasa. Situatiile de viata prin care trecem ne solicita rezistenta psihica la maximum uneori. Capacitatea noastra de a face fata unor provocari cu calm si fara a reactiona exagerat este depasita uneori. Furia,frustrarea, nemultumirea, senzatia de a fi prinsi in capcana, tristetea, depresia sau anxietatea “sapa” in corp si duc la manifestari fizice.
Stomacul este unul dintre organele afectate de reactiile noastre emotionale stresante. Prin hormonii de stress descarcati acestea duc la scaderea functiei sistemului imun pe ansamblu si a apararii locale a stomacului in particular. Astfel stomacul este expus la factori agresori de care in mod normal nu este afectat. Unul dintre acestia este o bacterie numita Helicobacter pylori. Se stie ca 50-80% din populatie a avut contact cu aceasta la un moment dat in viata fara a aparea o boala. Doar la persoanele care sunt vulnerabile vor aparea simptome si acestea sunt dureri stomacale mai severe si mai prelungite (care apar si noaptea), greata, senzatie de balonare si altele in functie de fiecare pacient.
Diagnosticul ar trebui sa includa si o testare pentru Helicobacter Pylori care se poate face simplu prin detectarea antigenului in scaun sau prin testul respirator la ureaza (care este insa mai costisitor). In trecut exista doar optiunea de endoscopie digestiva cu biopsie ceea ce reprezenta un discomfort pentru pacient. In prezent aceasta este folosita pentru cazuri mai grave in care se banuieste un ulcer activ (care poate fi si tratat endoscopic) sau un neoplasm iar indicatia este stabilita de catre medic. Tratamentul consta dintr-o schema care include 2 su 3 antibiotice si medicamente ce scad secretia gastrica. Schema de tratament se stabileste pentru fiecare pacient in parte pe baza simptomelor si a istoricului personal de boala.
In concluzie ganditi-va si la Helicobacter pylori in caz de dureri gastrice care sunt prezente timp de cel putin 2 saptamani. Mergeti la doctor pentru investigatii si diagnostic. Testarea este simpla si tratamentul eficient asa ca nu amanati sa aveti grija de dumneavoastra si sa va faceti bine.
de Dr. Alina Ghidion
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.