12.3 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Povestea Marii Uniri și a Primului Război Mondial, un spectacol istoric pentru copii, în premieră la Iași și la București. Intrarea este liberă

Spectacolul de teatru pentru copii “Povestea Marii Uniri și a Primului Război Mondial” va avea premiera oficială duminică, 25 noiembrie, de la ora 11:00, la Iași și luni, 26 noiembrie, de la ora 19:00, la București, la Teatru la Cinema. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări pe www.teatrulacinema.ro.

Realizat de către Asociația Centrul Regional pentru Educație, Știință și Cultură (CRESC)  în cadrul proiectului ,,Caravana cu Povești de 100 de ani! – Marea Unire și Primul Război Mondial pe înțelesul celor mici”, cu fonduri primite de la Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programul de aniversare a Centenarului României (1918 -2018) și a Primului Război Mondial, spectacolul povestește, pe înțelesul copiilor cu vârsta mai mare de patru ani, care au fost personalitățile marcante și evenimentele care au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Regele Carol, Regele Ferdinand, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu sau Mihail Kogălniceanu sunt doar câțiva dintre cei despre care cei mici vor afla mai multe cu această ocazie și alături de care vor putea fredona cântecele vremii. Celebra bătaie cu flori de la 10 Mai, reconstituită în cadrul spectacolului, este un alt moment de care copiii se vor bucura cu siguranță. Momentele de emoție pură alternează cu cele de bucurie, pe măsură ce evenimentele se desfășoară, așa cum ni le-a povestit istoria, sub ochii spectatorilor, iar în încheiere, actorii și publicul intonează, deopotrivă, imnul României.

“Ne-am dorit să aducem în fața copiilor un spectacol care să îi ajute să înțeleagă mai bine evenimentele complexe care au dus la Marea Unire, povestite, desigur, pe înțelesul lor. Adică la fel cum i le-ar spune un bunic nepoatei lui și cum, de altfel, și începe piesa noastră. Am căutat să găsim un echilibru între cantitatea de informație pe care le-o puteam oferi pe durata limitată a unei reprezentații și componenta de divertisment pe care lumea o așteaptă când vine la teatru. Am avut trei repetiții cu publicul până acum, iar copiii, chiar și cei mai mici, au fost captivați pe întreaga durată a acestora, așa că noi credem că am reușit să demonstrăm că, prezentată adecvat, istoria nu este deloc plictisitoare.” a declarat Alina Munteanu, Președintele Asociației CRESC.

Magda Frâncu, regizoarea spectacolului și autoarea textului, a declarat: “Nicolae Iorga spunea: <<Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții>>…sper că am reușit să îi apropii pe spectatori, atât pe cei mici, cât și pe cei mari, de o parte a istoriei poporului nostru, pagina care a dus la ceea suntem noi astăzi… un popor unit! Cred că este un spectacol de la care pleci atât cu informații, cât și cu multă emoție, pentru că am urmărit să pun accentul pe umanitate, pe ceea ce suntem… dincolo de mască sau rang. Am prezentat evenimente precum venirea regelui Carol, Războiul de Independență, încoronarea Regelui Carol și Bătaia de flori de la șosea. Un moment extrem de emoționant este discursul de rămas-bun al Regelui Carol, înainte ca el să părăsească această lume, după 48 de ani de domnie. Intrarea României în Primul Război Mondial, cu sacrificiile făcute de oameni precum Ecaterina Teodoroiu, deciziile grele pe care le-au avut de luat Regele Ferdinand și Regina Maria, precum și întoarcerea victorioasă a României din război, urmată de Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, fac, desigur, și ele parte dintre momentele istorice amintite în spectacol. Sunt extrem de bucuroasă și recunoscătoare că  mi-a fost încredințat acest copil numit <<Povestea Marii Uniri și a Primului Război Mondial>>, sper că l-am crescut frumos, cu mândria și duioșia poporului român.”

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Irina Enache, Alina Dumitrelea, Daniel Marcu și Valentin Corneanu.

Persoanele care vor să afle mai multe informații despre acest spectacol pot accesa pagina de Facebook dedicată: https://www.facebook.com/PovesteaMariiUniri/

 

 

 

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie