23.6 C
București
sâmbătă, mai 15, 2021

OMS promovează activitatea fizică și combaterea sedentarismului prin campania „Fiecare mișcare contează”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca toţi adulţii să aibă săptămânal 150 de minute de activitate fizică intensă, care este şi mai importantă pentru starea de bine şi sănătatea mentală, în era COVID-19.

În primele recomandări de acest fel emise, miercuri, după un deceniu, OMS afirmă că adolescenţii şi copii trebuie să aibă, în medie, o oră de activitate fizică pe zi şi să îşi limiteze timpul petrecut în faţa ecranelor electronice. Toate persoanele de toate vârstele trebuie să compenseze comportamentul tot mai sedentar prin activitate fizică, pentru a ţine la distanţă bolile şi pentru a-şi prelungi durata de viaţă, afirmă OMS, lansând campania: „Fiecare mişcare contează”.

„Activitatea fizică sporită ajută nu doar la prevenirea şi gestionarea bolilor cardiace, a diabetului de tip II şi a cancerului, ci reduce, în acelaşi timp, simptomele depresiei şi ale anxietăţii, reduce declinul cognitiv, inclusiv riscul pentru Alzheimer şi îmbunătăţeşte memoria”, a declarat, într-o informare de presă, directorul OMS pentru promovarea sănătăţii, Ruediger Krech.

Cu toate acestea, unul din patru adulţi şi, în mod „uluitor”, patru din cinci adolescenţi nu au suficientă activitate fizică – ce poate include mersul pe jos, ciclismul, grădinăritul şi curăţenia, afirmă OMS. „Aceste recomandări evidenţiază ceea ce mulţi experimentează pe durata restricţiilor COVID ce sunt implementate în întreaga lume. Şi anume faptul că a fi activ în fiecare zi este bine nu doar pentru corpul nostru, ci şi pentru sănătatea noastră mentală”, a declarat Fiona Bull, coordonator al departamentului de activitate fizică din cadrul OMS.
„Telefonează unui prieten şi faceţi împreună cursuri online, ajutaţi-vă membrii familiei, faceţi sport împreună, ca familie. Şi când puteţi, ieşiţi şi afară”, a spus Fiona Bull.

Cercetătile privind efectele nedorite ale comportamentelor sedentare s-au intensificat în ultimul deceniu, ceea ce a dus la aceste noi recomandări, a adăugat Bull. „Şi anume limitaţi perioadele de sedentarism şi faceţi mai mult pentru a contrabalansa aceste perioade, mai ales în cazul celor care au ore lungi de sedentarism, inclusiv numeroase persoane care au un mediu de lucru la birou”.

Pentru copii, recomandă, de asenenea, limitarea perioadelor sedentare, cu precădere a celor din faţa ecranelor.
Femeile gravide şi cele care au născut sunt incluse, acum, în recomandarea de 150 până la 300 de minute săptămânale de activitate aerobică moderată. Aceasta aduce beneficii atât mamei, cât şi copilului, potrivit lui Juana Willumsen, specialist în cadrul OMS. „De exemplu, se remarcă o reducere cu 30% a riscului de diabet gestaţional în rândul femeilor care sunt active fizic în timpul sarcinii”.

Adulţii de peste 65 de ani sunt îndemnaţi să adauge activităţi de întărire a musculaturii şi de îmbunătăţire a echilibrului, pentru a preveni căderile ulterioare. Dispozitivele purtate la mână sau la şold, care urmăresc activitatea fizică, sunt de ajutor pentru toţi, a spus Bull. „Monitorizarea activităţii fizice este foarte bună şi este importantă pentru că tindem să credem că putem fi mai activi. Tindem să subestimăm cât de mult timp ni-l petrecem sedentar”, a conchis Fionna Bull.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.