11.6 C
București
sâmbătă, martie 15, 2025

Interioarele monumentale spectaculoase ale Palatului Justiției din București

Interioarele monumentale spectaculoase ale Palatului Justiției din București au fost și sunt prea puțin explorate și pozate. Colajul ăsta include un minitur foto care pornește de la scara din portalul estic al palatului, coboară în Sala Pașilor Pierduți (atriumul), se apropie de portalul vestic și se oprește cu un cadru al bolții impresionante (tavanul).

Palatul Justiției, finalizat în 1895, e una dintre clădirile emblematice ale belle époque-ului bucureștean, etapele mature ale domniei lui Carol I. Edificiul de factură neoclasică, cu aspect parizian, a fost inaugurat pe malul drept al Dâmboviței, după canalizarea albiei și modernizarea fără precedent a ceea ce azi numim Splaiul Independenței, cu un deceniu înainte. Tribunalul Capitalei înlocuia mai vechiul sediu al Curții Judecătorești, localizat în conacul Manu, din anii Regulamentului Organic/Revoluției de la 1848, demolat la refacerea albiei râului.

Palatul a beneficiat de o esplanadă corespunzătoare pentru așa un edificiu impunător doar între anii ’30 și anii ’80, când Dâmbovița a fost acoperită de un planșeu de beton armat între Piața Națiunile Unite și Piața Unirii, iar Splaiul Independenței a devenit bulevard în toată regula. Albia a fost decopertată și amenajată în stilul actual – un canal betonat – în anii ’80. După proclamarea Republicii (30 decembrie 1947), palatul a adăpostit Tribunalul Orașului București, iar de la începutul anilor 2000, odată cu mutarea Tribunalului București într-o altă clădire, e sediul Curții de Apel București (CAB) și a Judecătoriei Sectorului 5 (JS5).

Puțini știu că în anii ’80, regimul Ceaușescu decisese demolarea Palatului Justiției și alinierea unor blocuri similare celor din noul centru civic la Dâmbovița până în 1992. Planurile au picat odată cu regimul, în decembrie 1989, dar vechiul tribunal tot avea nevoie de consolidare și restaurare, procese care s-au întâmplat în anii ’90 și 2000. Trivia: pardoseala impresionantă a Sălii Pașilor Pierduți e o replică 1:1 din materiale contemporane a celei originale, din mozaic, sacrificată pentru refacerea fundațiilor.

Da, e voie să vizitați Palatul Justiției chiar dacă n-aveți treabă la CAB sau JS5. Veți fi supuși unui control de rutină ca la aeroport la intrare, cu detector de metale etc. Fotografiatul pe holuri, scări și în Sala Pașilor Pierduți e permis, pentru că e vorba despre un edificiu public, indiferent ce ar spune jandarmii sau polițiștii locali zeloși care asigură paza. Spor la explorat!

Atriul Palatului de Justiție, o bijuterie arhitecturală de la sfârșitul secolului al XVIII-lea din centrul Bucureștiului, este cunoscută ca Sala Pașilor rătăcitori / rătăciți, referindu-se la intersectarea căilor diferitelor persoane care își desfășoară activitatea în interiorul clădirii. Este un spatiu pivot in jurul caruia graviteaza intreaga structura, de asemenea, cea mai impresionanta si frumoasa din palat

Urmați-mă pe un itinerar de la Grand Scara de Est până la Atrium și detaliile sale încântătoare. Servesc o experiență vizuală de 4 cadre.

Stânga sus @ Portalul de Est cu marea scară, coborând

La dreapta sus @ Atrium, vedere completă

Stânga jos @ Portalul de Vest al Atriului care duce la Marea Scară pe acea parte

Dreapta jos @ Plafonul Atrium

Prezentare completă pe Instagram-ul meu

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie