6.6 C
București
luni, aprilie 12, 2021

„Împreună” cu ajutorul muzicii, împreună pentru armonie

A cânta în cor nu înseamnă numai a împărtăși bucuria muzicii și a contempla armonia vocilor, ci și posibilitatea de a te identifica cu năzuințele unei comunități, de a deveni una cu ceilalți, de a completa, de a deveni parte dintr-un întreg dedicat frumosului. Este și crezul Angelicăi Baciu, cea care, cu voce caldă și plină de dragoste, îi învață pe cei mici, la Opera Comică pentru Copii, în fiecare zi de sâmbătă, ce semnifică în muzică „împreună”. Copiii doresc să se exprime, iar muzica este cel mai frumos mod de a se exprima. „Muzica ne însoțește din primele momente ale vieții, sunetele sunt alături de noi, ne exprimăm prin sunete, iar cu cât sunetele sunt mai melodioase, exprimarea este mai frumoasă”, ne spune ea. 

Muzica unește și facilitează o adevărată comuniune: „Ei (copiii) reușesc să se descopere prin muzică, la întâlnirile noastre își fac prieteni, socializează, se dezvoltă în ei dorința de a deveni mai buni, de a evolua din punct de vedere muzical și nu numai. Facem în așa fel încât ei învață să țină cont de ceilalți din jur, pentru că a cânta în cor înseamnă a cânta împreună. „Împreună” este un termen care implică colaborare, care le arată că trebuie să le pese de celălalt, să-l susțină atunci când văd că cel de lângă ei are nevoie să respire”, adaugă Angelica Baciu.

La atelierul de cor pentru elevi de gimnaziu se râde mult, se împart mici cadouri, e chef de joacă, dar cel mai important, toți sunt primiți cu brațele deschise, după cum ne spune profesoara: „Unii dintre copii, de la început, au calități care poate îi vor orienta către o carieră muzicală. Sunt multe cazuri, însă, în care copiii își doresc să cânte și poate calitățile vocale nu îi ajută foarte mult dar prin exercițiu și perseverență, demonstrează că pot evolua!”

La vizita pe care le-am făcut-o cursanților de la atelierul de cor am descoperit că micii artiști sunt mereu foarte ocupați. Ei pregătesc un repertoriu special, extrem de variat. De exemplu, numai în ianuarie și februarie trebuie să interpreteze melodii dedicate Zilei Culturii Naționale (ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu) și au loc repetiții pentru sărbătorirea cum se cuvine a Mărțișorului și a Zilei Internaționale a Femeii. Orice sărbătoare e prilej de cântare și de încântare deoarece nu de puține ori sunt implicați în evenimente precum Festivalul Opera Copiilor sau Târgul „Poveste de Crăciun”, unde micii artiști își dovedesc talentul în fața publicului. Este posibil, de asemenea, să fie solicitați în spectacolele Operei Comice pentru Copii, adică să debuteze pe o scenă profesionistă!

Înainte însă de a se lăsa aplaudați pe scenă, cel mai important câștig pentru copiii din corul Angelicăi Baciu este camaraderia, armonia care se creează în atelier, prieteniile care se formează în jurul acestui miracol care îi aduce împreună: muzica.

Angelica Baciu este artist liric al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” din anul 1999 și are o bogată activitate didactică în domeniul muzical. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a studiat specializările Pedagogie Muzicală, Canto, Muzică Bizantină și este implicată de mai mulți ani în Proiectul Național Cantus Mundi „Nicio şcoală fără cor”, ca dirijoare pentru coruri de copii.

Cursurile de cor pentru elevi de gimnaziu susținute de Angelica Baciu fac parte din oferta generoasă a Operei Comice pentru Copii cu titlul Atelierele „Micul Artist”. Zeci de ateliere aduc copiii laolaltă într-o aventură aparte pentru a-i transforma în artiști și iubitori de artă.

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii

Articol realizat de Iulia Toea Mureșan

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.