Să pășești cu generozitate în viață și să lași în urma ta pași de fericire și liniște în viețile celorlalți! Putem fi generoși în atât de multe moduri frumoase, chiar și atunci când oferim timpul nostru unei persoane este un act de generozitate, pentru că  trăim într-o epocă aflată în criză de timp. Pe lângă actele de generozitate oferite celor din jur, este important să fii generos cu tine însuți, fără a deveni egoist. Căci, de prea puține ori ne gândim la cei de lângă noi, la natură și la tot ce ne înconjoară, uităm să dăruim, să iubim și să prețuim. Dar Erus într-o vreme de aproape un ceas oferă o lecție pentru suflet și amintește ce înseamnă să fii generos – să îi pui pe alții înaintea ta, fără a aștepta ceva în schimb.

De curând Erus a învățat ce înseamnă răbdarea, iar acum a revenit pe scena Operei Comice pentru Copii cu o altă aventură fantastică prin Valea Generozității. ,,Erus și Valea Generozității”, în regia Anei Crăciun Lambru, este spectacolul care deschide stagiunea Operei Comice pentru Copii, care la cererea publicului va avea  20 de reprezentații sau 20 de călătorii pline de povețe și învățăminte. Într-un cadru fermecător, plin de culoare se desfășoară călătoria plină de peripeții a lui Erus, un băiețel curajos, dornic să învețe și să ofere mai departe.

Dacă în ,,Erus și Valea Răbdării” Alpi este un măr verde uriaș, în aventura din Valea Generozității, prietenul lui Erus este un măr micuț roșu, dar la fel de amuzant. Totul este colorat și atât de frumos! O scenografie veselă și plină de culori, așa cum ar trebui să ne pictăm și noi viața într-o mie de culori.

,,Pământul este casa noastră, a tuturor!” iar Erus și prietenii lui vor să-l salveze, să îl ocrotească și să îl iubească. După ce Erus a adus soarele înapoi, a plecat să salveze lumea de apele învolvurate și negre care distrug pământul, însă până acolo parcurge un traseu în care demonstrează cât de ușor și frumos este să fii generos. Supus unui concurs de generozitate, Erus se împrietenește cu concurenții săi: leopardul, bufnița și prințesa Roua. Își unesc calitățile și salvează casa noastră, a tuturor – pământul.

Momentul care este acompaniat de câteva lacrimi din public este cel în care fiecare își cântă dorința. Cu voci senzaționale, mesaje puternice și un vârtej de emoții ating corzile sensibile și trimit publicul într-o melancolie dulce și dură.

 Leopardul dorește ca omul să înmulțească animalele pe cale de dispariție. Bufnița vrea ca oamenii să reînverzească pământul. Prințesa Roua își cântă cu atât de multă sensibilitate dorința – omul să curețe apele și întreg pâmântul de plasticul care îl sufocă. Iar Erus își dorește ca dorințele prietenilor lui să se îndeplinească. Cei patru eroi își duc misiunea până la capăt și pământul este salvat de apele învolvurate și negre. Și noi putem fi eroi, dacă am asculta natura, am auzi cum țipă atunci când este poluată și am simți cum zâmbește atunci când e ocrotită.

,,Erus și Valea Generozității” este un spectacol care nu merită povestit, ci privit și păstrat în sufletul fiecăruia. Obișnuiți-vă să dăruiți și să iubiți așa cum iubesc copiii, care nu asociază iubirea cu lupta și frica, ci cu generozitatea și bucuria de a oferi.

Andrada Popa

ERUS ȘI VALEA GENEROZITĂȚII

OPERA COMICĂ PENTRU COPII

REGIE:ANA CRĂCIUN LAMBRU

DISTRIBUȚIE:

 Erus - Alexandru Ionescu / Andrei Midișan 

Spirit 1 / Trent / Bufnița Uli - Andreea Moustache / Ioana Rufu

 Spirit 2 / Tomari / Amur - Teodora Antal / Călina Epuran

 Spirit 3 / Dvorak / Roua - Alexandra Giurca / Victoria Radu

 Spirit 4 / Ylang / Pelicanul Puf/ Alba - Andreea Alexandrescu / Andreea Lucaci 

Spirit 5 / Harun / Marty / Animal Miraj 1 - Lavinia Pop Coman / George Rotaru 

Spirit 6 / Soarele / Animal Miraj 2 - Cosmin Cosma / Otilia Panainte

 Spirit 7 / Alpi / (umbre) / Animal Miraj 3 - Ana Maria Cucută / Ana Maria Crăciun