21.9 C
București
vineri, septembrie 20, 2024

Alexandru Pribeagu: ” Bucureștiul este una din sursele mele de inspirație, de încredere”

EXCLUSIV Seria ”Bucureștiul prin ochi de artist” îl aduce astăzi în prim plan pe actorul mim Alexandru Pribeagu. Pe lângă o candoarea cu care săvârșeste orice act artistic, Alexandru pribegește printr-un București, mai puțin cunoscut, cel boem al artiștilor.

”Mă plimb des pe străzi și pribegesc încercând sa surprind câte o situație sau o intersecție din care aș putea să mă aleg cu ceva bun: o bancă cu o perspectivă bună, o curte frumoasă cu pomi și case cu povești ce-mi nasc idei și gânduri pe care inevitabil le traduc în meseria mea”, subliniază Alexandru

Cât de mult te inspiră Bucureștiul ca artist?

Primii 18 ani i-am petrecut în București, unde am  crescut și m-am dezvoltat odată cu orașul. Bucureștiul,  este ca un prieten bun pe care îl am mereu în preajmă.  Se întâmplă să fiu luat de val și să uit de el, dar mă surprinde întotdeauna cu câte o scenă sau cu o stradă, o casă părăsită, ori cu toate deodată. Îmi place să observ oamenii și spațiile urbane în care aceștia evoluează. În București am parte de cele mai interesante experiențe stradale, iar decoruri diferite și atât de schimbătoare apar la tot pasul. Mă plimb des pe străzi și pribegesc încercând sa surprind câte o situație sau o intersecție din care aș putea să mă aleg cu ceva bun: o bancă cu o perspectivă bună, o curte frumoasă cu pomi și case cu povești ce-mi nasc idei și gânduri pe care inevitabil le traduc în meseria mea. Cred că Bucureștiul este una din sursele mele de inspirație de încredere.

Ce ți-ai dori să ofere Bucureștiul în materie de posibilități culturale?

Aș vrea ca Bucureștiul să fie un oraș mai plimbat pe tălpile oamenilor. Nu cred într-o rețetă culturală, dar sunt convins ca e nevoie ca locuitorii  să se simtă că fac parte din inima orașului și să reînnoiască legatura cu spatiul, și aici nu mă refer doar la parcuri și centre comerciale, dar și la străduțe și bulevarde, la periferie. Dacă ne-am apropria mai mult din ceea ce reprezintă orașul ar deveni mai puțin ostil, deci un teren fertil pentru joacă și această joacă ar fi imboldul necesar pentru a lansa cât mai multe proiecte artistice cu un impact social cât mai mare. Un oraș mare trebuie să stimuleze oamenii și cred că toate inițiativele care își propun să creeze comunități și să adune oamenii împreună pentru a se bucura de diversitatea culturală în primul rand, sunt binevenite.

Festivalurile și evenimentele stradale pot să însemne mai mult decât cozi la foodtruck-uri și băuturi. Ele pot fi momentul unor întâlniri care să deschidă participanților apetitului către viața în comunitate și crearea unor noi identități culturale și valori.

Ce proiecte ai în prezent?

În prezent lucrez la un spectacol de pantomimă și muzică. Este o colaborare fara precedent în ceea ce mă priveste, și sunt nerăbdător să văd ce va ieși din întâlnirea cu un muzician exceptional la vioară: Gabi Stănescu. Repetițiile vor începe curând și abia aștept să descopăr universul notelor muzicale la vioară și împreună cu colegul meu să contruim un moment cât mai plăcut pentru public. Tot în această perioadă mă aflu la finalul unui proiect cinematografic de scurt metraj , unde am avut plăcerea să joc alături de câțiva actori pe care îi admir foarte mult: Aura Călărașu și Adrian Titieni. Tot în zona proiectelor aș situa și colaborarea mea cu artistul Nidal Ștefan (muzician, compozitor, poet și un artist unic ce surprinde prin spontaneitate și improvizație), împreună încercam să punem bazele unui concept de spectacol concert numit: Odaia muzicală sau o d-aia muzicală.

Foto: Adi Tudose

Alexandru Pribeagu este un  actor și artist-mim. A început să joace de foarte tânăr în trupa de teatru a liceului Francez din București. A studiat la Paris la Universitatea Sorbonne-Nouvelle, Universitatea Vincennes Saint-Denis și la Academia Europeană de Teatru Corporal Magenia. Pentru a-și perfecționa tehnica de joc a participat la mai multe stagii Actor Studio și Grotowski. În 2017 a început un Master de Art-Terapie în cadrul Universitatii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).

Alexandru a urcat pe scenele pariziene în multe spectacole alături de trupa de teatru Le Collectif du K (Le songe du réverbère, Rob et Mime), cu trupa Magenia (Le mime fait un tabac, La goitte d’eau, etc..), cu teatrul Le vent se lève, Theatre 12, Theatre du Gymnase, Mairie de Paris, și cu alte proiecte personale. Întors în România, după aproape zece ani petrecuți la Paris, a creat asociația și compania de teatru Imaginabil. Alexandru joacă și în seriale de televiziune, scurt metraje independente, videoclipuri și reclame.

Pe lângă meseria de actor, Alexandru predă teatrul și pantomimă. A început să predea în mai multe școli și centre culturale din Paris unde a susținut cursuri atât pentru copii cât și pentru adulți. Începând din 2011 a devenit asistentul Ellei Jarosewicz, începând astfel să formeze profesioniști din domeniul spectacolului și artelor vizuale.

Întors în România Alexandru colaborează cu mai multe instituții și școli printre care Liceul Francez Anna de Noailles, Fundația Calea Victoriei, Ministerul Educației și al Învățământului, dar şi în producții ale Operei naționale, Teatru de Operetă, Opera comică…

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie