Pe vremea când încă se trimiteau scrisori de dragoste, când se cântau serenade la balcon și când sentimentul de iubire nu era asociat cu frica, ci mai degrabă cu lupta…Lupta pentru persoana iubită, curajul de a-ți exprima dragostea și de a învinge orice pentru a o câștiga… Asta e iubirea! Din fericire, iubirea nu dispare, doar își schimbă modul de exteriorizare de la o generație la alta, iar poveștile ,,de pe timpuri” rămân…și noi ne bucurăm de ele. O astfel de poveste este și spectacolul Operei Comice pentru Copii (OCC) – ,,Figaro, Figaro, Figaro!”, adaptare după ,,Bărbierul din Sevilla” a lui Gioachino Rossini, în regia maestrului Cristian Mihăilescu.

,,Bărbierul din Sevilla” este o operă bufă, inspirată din piesa lui Pierre Beaumarchais care poartă același nume. Premiera mondială a avut loc pe data de 20 februarie 1816, cu titlul  ,,Almaviva, ossia L’inutile precauzione”, la Teatro Argentina din Roma. Iar la Opera Comică pentru Copii poartă titlul ,,Figaro, Figaro, Figaro!”, una din ariile lui Figaro cuprinde acestă exclamație cunoscută de toată lumea.

Povestea este ușor de rezumat. Bărbierul orașului, Figaro, care se pricepe la toate, află că viteazul Conte Almaviva s-a îndrăgostit de frumoasa Rosina, viitoarea soție a ursuzului Doctor Bartolo. Rosina îl iubește și ea pe Almaviva, care se preface a fi sărac, pentru a-i testa dragostea fetei. Pentru Rosina se dovedește a fi neimportantă condiția socială, iar Almaviva îi câștigă mâna înainte ca ea să devină soția lui Bartolo. Dar fără ajutorul lui Figaro, care se folosește de câteva trucuri, cei doi nu ar fi reușit să își împlinescă iubirea.

Totul se întâmplă într-un decor imaginat de Bogdana Pascal, dominat de culori pastelate, care se schimbă ingenios, iar dintr-o piață publică se transformă într-o încăpere elegantă. Și pe coregrafia lui Ionuț Picincu, cel care îl interpreteză pe Ambrogio, un somnoros care adoarme pe unde apucă – un personaj de coloratură. Pe cât de mult se cântă, pe atât de mult se dansează în acest spectacol, iar coregrafiile sunt expresive, vioaie, jucăușe și fiecare pas de dans parcă vorbește.

Figaro își face intrarea în scenă pe măsură, se aprind luminile în sala de spectacol, el cântă printre spectatori, iar cei mai curajoși copii chiar dau mâna cu el. Fang Shuang este Figaro, un Figaro glumeț, inteligent, înțelept, cu o voce puternică, un Figaro ce pică pe spate atunci când i se fură o sărutare pe obraz, un Figaro cum doar Opera Comică pentru Copii ar putea să-l aibă. Almaviva este Gjergji Mani, un rol care a reușit chiar să îi facă o imagine 3D artistului, pentru că a fost minunat! A fost conte, a fost un bețiv pe motocicletă, a fost chiar și un profesor bâlbâit pe trotinetă, trecerile de la o condiție social la alta fiind ireproșabile. Partenera sa, Rosina, interpretată de Daniela Cârstea, la prima vedere o fată superficială, se dovedește a fi, de fapt, o ființă firavă și gingașă.

Spre finalul spectacolului, pe scenă se regăsesc cântând toate personajele care au contribuit la povestea de dragoste dintre Rosina și Almaviva, momentul fiind o explozie de energie, de nebunie! Iar în scenă apar și cățeluși care, bineînețeles, înduioșează publicul.

,,Figaro, Figaro, Figaro!” este un spectacol care te face fericit, un spectacol de care era nevoie, de la care pleci dansând și îți amintești să iubești! Care nu merită povestit, ci privit.

Articol realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală

14 APRILIE 2018, OPERA COMICĂ PENTRU COPII

 ,,Figaro, Figaro, Figaro!”

muzica: adaptare după opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini

textul: adaptare după libretul original de Cesare Sterbini

Regizor: Cristian Mihăilescu

Dirijori: Alexandru Ilie, Gheorghe Iliuță

Scenografie: Bogdana Pascal

Coregrafie: Ionuț Picincu

Pregătire muzicală, pianiști: Andreea Archip, Abel Corban, Marius Groza, Mihaela Neacșu

Distribuția:

Figaro - Fang Shuang

Rosina - Daniela Cârstea

Contele Almaviva - Gjergji Mani

Don Bartolo - Radu Ion

Don Basilio - Daniel Pascariu

Berta - Andreea Iftimescu

Fiorello/Sergentul - Adrian Rădulescu

Ambrogio - Ionuț Picincu

Corul: Yalda Aghabagheri, Oriana Bârlădeanu, Melania Gheorghe, Teodora Ilinescu, Milanka Noveska, Ioana Popa, Larisa Vasilache, Jonathan Alexandru, Andrei Găină, Andrei Hâncu, Andrei Lucian Ionescu, Robert Neagu, Adrian Rădulescu, Dorin Rohat, Victor Șandru, Teodor Vădana