12.8 C
București
duminică, martie 3, 2024

Știi colțul ăla al parcului Izvor de la podul Hașdeu?

Știi colțul ăla al parcului Izvor de la podul Hașdeu? Cel de vizavi de Facultatea de Biologie. Acolo a existat o clădire azi uitată sau total necunoscută: Facultatea de Chimie, căzută la cutremurul din ’77.

► 1925: pe Splaiul Independenței nr. 87-89, la marginea cartierului Izvor, se ridică Institutul de Chimie Teoretică din cadrul Universității din București. Clădirea în formă e L și cu 3 etaje era printre cele mai masive din zonă.
► 1940: clădirea este puternic zguduită la cutremurul din noiembrie
► 1948: Institutul de Chimie Teoretică devine Facultatea de Chimie
► 1975: lucrări pentru magistrala M1 de metrou pe Splaiul Independenței, prin fața facultății (foto: Alexandru Bodea)
► 1977: edificiul se prăbușește în mare parte la cutremurul din 4 martie. Rămășițele facultății sunt demolate, clădirea nu este reconstruită (foto: Virgil Iordache)
► anii ’80: întregul cartier Izvor, zonă rezidențială veche cu case una și una, este demolat pentru a se crea o esplanadă care să pună în valoare noua Casă a Republicii (Casa Poporului/Palatul Parlamentului), proiect de suflet al lui Nicolae Ceaușescu. Pe locul fostei Facultăți de Chimie și a cartierului Izvor se amenajează Parcul Izvor.
► Facultatea de Chimie este relocată pe șoseaua Pandurilor, într-o clădire care aparținuse Azilului Elena Doamna înainte de război
► 2000: Universitatea din București cere înapoi terenul pe care se aflase până în 1977 vechea Facultate de Chimie pentru a o reconstrui. Cererea este refuzată.
► prezent: Facultatea de Chimie are rectoratul în clădirea Universității București și două sedii: pe șoș. Panduri și pe str. Dumbrava Roșie

Colțul parcului Izvor dinspre podul Hașdeu nu amintește deloc de instituția de învățământ superior care s-a aflat acolo. De fapt nimic nu amintește de fostul cartier Izvor. Istorie ștearsă odată cu ștergerea identității cartierului.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie