În București, eticheta Pierre de Coubertin este pusă pe o străduță ce are mai degrabă aer de Intrare, dar a primit rang de bulevard pentru că te duce chiar la Arena Națională.
Da, sportul e legătura cu francezul vizionar care a reînviat Jocurile Olimpice antice și s-a luptat să le facă moderne.
Baronul Pierre de Coubertin, după ce că i-a stricat mamei sale revelionul din 1863 cerând insistent să se nască pe 1 ianuarie, nu i-a putut oferi nici satisfacția de a-și vedea fiul militar de carieră, pentru că micuțul Pierre a rămas chiar micuț (1.62 m) până la final, adică până în 1937.
În Anglia a descoperit rugby și, convins că bărbații aceia erau înalți, frumoși și puternici tocmai datorită sportului, a încercat să schimbe mentalitatea francezilor, care priveau sportul și mișcarea fizică drept o frivolitate.
Istoria consemnează sec datele: 23 iunie 1894 Pierre de Coubertin înființează Comitetul Internațional Olimpic, adună delegații din multe state, adună fonduri, își prezintă ideile și propune organizarea în 1900 la Paris a unei competiții de inspirație antică de la Muntele Olimp: Jocurile Olimpice Moderne.
Prima ediție modernă a avut însă loc la Atena în 1896, cu implicarea Casei regale, într-o Grecie proaspăt scăpată de otomani și bucuroasă de atâta atenție internațională (interesul s-a dovedit mai mult arheologic decât sportiv, multe artefacte antice grecești luând în acei ani drumul occidentului)
Notele de subsol, cu importanță mult mai mică decât datele istorice, au totuși iz picant în zilele noastre. Încă din tinerețe, lui Pierre de Coubertin nu-i erau străine ideile eugenismului, dar nu și-a făcut auzită vocea în acest domeniu, din motive personale, spun unii. Fiul său, Jaques, cu multiple patologii de natură psihică, complet dependent de familie, se găsea tocmai în grupa cu risc de epurare. Nu se vorbește nici de faptul că, din poziția sa de mare putere la conducerea Comitetului, s-a opus vehement participării femeilor și sportivilor de altă rasă la competiții. Despre laudele lui Hitler putem specula că erau pe interes, pentru organizarea la Berlin a ediției din 1936.
Rămân realizările! și doar pentru ele îi pomenim numele pe străzi.
Iulia Diaconu
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.