28 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Colaborarea româno-georgiană în domeniul comercial-economic, antamată cu prilejul vizitei la Palatul CCIB a E.S. Tamar BERUCHASHVILI, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Georgiei în România

E.S. dna.Tamar Beruchashvili. ambasadorul Georgiei în țara noastră, a efectuat o primă vizită de lucru la Camera bucureșteană. La întîlnirea cu președintele CCIB, dl. Iuliu Stocklosa a participat și dna. Gabriela Iftene, director executiv CCIB.

Salutând pe Șefa misiunii diplomatice georgiene în România și urându-i mult succes în activitatea începută în acest an în țara noastră, președintele CCIB a făcut o succintă prezentare a istoricului Camerei și Palatului CCIB, precum și a activităților desfășurate în folosul mediului de afaceri bucureștean.

„Suntem onorați să primim vizita unui diplomat cu o carieră impresionantă, atât prin posturile deținute în guvernul țării ca ministru al afacerilor externe, ministru al economiei și comerțului exterior, ministru de statpentru integrarea europeană, precum și de reprezentare externă ca ambasador al țării sale în Marea Britanie, sau în alte organizații internaționale”, a declarat președintele Stocklosa. În continuare s-au dat asigurări cu privire la implicarea CCIB în promovarea unui dialog activ între firmele bucureștene și în general mediul de afaceri românesc cu partenerii georgieni, pentru punerea în valoare a întregului potențial de colaborare existent în cele două țări.

E.S. ambasadoareaBeruchashvili a menționat că semnarea la 11 octombrie 2022 a  „Declarației privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia”cu ocazia vizitei oficiale în România a Președintelui Georgiei, doamna Salome Zourabichvili, a deschis un nou drum pentru colaborarea între cele două țări. În acest context, a amintit relativ recenta înțelegere realizată între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind livrarea de energie verde prin cablu ce urmează a traversa Marea Neagră, avându-se în vedere atât aprovizionarea celor două țări europene semnatare, cât și a altor state din UE, precum și reluarea legăturilor cu nave specializate între porturile Constanța și Poti care pot asigura atât transportul de mărfuri între cele două țări, dar mai ales asigurarea fluxului de mărfuri pe acest nou coridor între Asia și Europa.

S-a convenit ca în cursul acestui an CCIB să organizeze în parteneriat cu Ambasada Georgiei în țara noastră ”Ziua Oportunitților de Afaceri” (ZOA – Georgia) dedicată promovării colaborării comercial-economice între cele două țări.

Informații de background

Înanul 2022, volumulcomerțului bilateral a fostunul record de 352,4 milioane USD (+52,8% față de 2021), ca șicel al exportului 314,7 milioane USD (+74,1%),întimpceimportul 37,7 milioane USD, s-a redus cu 24,4%, astfelcăanul 2021 cu un volum de 50 milioane USD, a rămas an record pentruimportul din Georgia.

Biroul de Presă al CCIB

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie