[CARTEA ROMÂNEASCĂ] 4 aprilie 1944, prima zi în care capitala e bombardată de Aliați în al Doilea Război Mondial. România, în alianță cu puterile Axei (Germania Nazistă și Italia Fascistă), e ținta Statelor Unite ale Americii, care pornesc atacul asupra Bucureștiului. Obiectivul: distrugerea infrastructurii orașului (în principal a căilor ferate), a unor obiective industriale și a centrelor de putere/decizie. O clădire țintită în acea zi, despre care nu se prea vorbește: sediul Editurii Cartea Românească, de pe bulevardul Carol I (azi bulevardul Elisabeta), între intersecția cu strada Academiei și Calea Victoriei.
► BACKGROUND. Cartea Românească (CR), una dintre cele mai prestigioase edituri de la noi, se înființează în 1919 prin fuziunea mai multor edituri și tipografii, printre care Institutul „Minerva” (fondat 1898). Hai să punctăm câteva momente în istorie:
• c. 1900. Sediul Minerva se găsește în două clădiri în stil sécession pe bulevardul Academiei (azi Elisabeta), stil arhitectural surprinzător și rarisim în capitala Vechiului Regat, mai degrabă specific Timișoarei, de exemplu, la acea vreme în Imperiul Austro-Ungar. Autoritățile locale bucureștene favorizează proiectele în stil neoclasic/eclectic francez și neoromânesc în epocă.
• 1919. Nou-formata editură CR își stabilește sediul în clădirile Minerva.
• anii ’20. CR e o afacere de succes și se decide construirea unei alte clădiri administrative pe locul fostelor imobile Minerva. Noul edificiu, de factură art déco, primul în acest stil din zonă, adăpostește birourile administrației și are librărie/magazin de desfacere produse la parter. Tipografia editurii e pe șoseaua Bonaparte (azi bulevardul Iancu de Hunedoara).
• anii ’30. CR trece la un nivel și mai înalt. Sediul din anii ’20 e extins în laterale și supraetajat, dispar balcoanele de pe fațadă. Stilul devine modernist-art déco, în tandem cu apariția blocului Carpați pe parcela vecină, fostă grădină de vară. Editura e la apogeu.
• 1944. Pe 4 aprilie, la ora locală 13:45, aparate de zbor americane lovesc rețeaua feroviară a capitalei și estul orașului. Sunt grav avariate Gara de Nord, Atelierele CFR Grivița și Triajul, dar și Uzinele Malaxa (actuale Faur-Republica), unde se produceau locomotive și armament. Cartierele Grivița și Regie sunt victime colaterale. Sediul CR e și el bombardat, la fel și tipografia. Din clădirea reinaugurată cu doar câțiva ani înainte nu mai rămâne nimic. Antiaeriana românească, dar și cea germană, doboară 150 de avioane americane.
• 1948: Autoritățile nou-proclamatei Republici Populare Române (pe 30 Decembrie 1947) demolează ruinele fostului sediu CR și ale caselor vecine de pe colțul cu Calea Victoriei și amenajează scuarul CCA (numit după noua titulatură a Cercului Militar de vizavi, Casa Centrală a Armatei), un perimetru cu spații verzi, alei și bănci. Editura CR e desființată prin Hotărâre a Consiliului de Miniștri al RPR.
• 1959-1960: Pe locul scuarului CCA apare blocul Romarta, în stil modernist socialist postbelic, cu parter + mezanin ocupate de magazinul Romarta Copiilor (actual sediu BRD) și 8 etaje cu 147 apartamente. Colțul Căii Victoriei cu bulevardul Republicii (actual Elisabeta) e redefinit total, CR cade în uitare.
• 1970. CR e reînființată ca editură a Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România (RSR). În această a doua viață, CR domină piața culturală locală, publicând multe titluri și promovând autorii din RSR.
• post-1989. În 2005, administrarea CR e preluată de Editura Polirom, iar în 2017, de Editura Paralela 45.
► EVOLUȚII. Pe fațada laterală a blocului Romarta, dinspre bulevardul Elisabeta, acolo unde s-au aflat clădirile Minerva, ulterior sediul CR, nu există nici măcar o placă memorială care să amintească asta.
Într-o societate de consum în care cititul de cărți e marginalizat și nepromovat, istoria uneia dintre cele mai celebre edituri autohtone e ignorată. Uniunea Scriitorilor, Ministerul Culturii și Primăria București ar trebui să se ocupe să mențină vie memoria CR, dar astea sunt SF-uri, prioritățile „culturale” nu includ asta.
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.