„Bătaia e ruptă din rai” – este încă o prejudecată după care mulți se ghidează. Și credeam că mai mult în mediul rural, unde educația și evoluția ajung mai greu. Dar, nu este așa, din păcate.

Părinți stresați de grija zilei de mâine, de lipsa banilor, de tot felul de nemulțumiri pe care le au, își descarcă irațional furiile pe copii. Dar habar nu au cât de mult rău fac. Pentru că își umilesc copiii, îi rănesc și îi învață să fie agresivi, să nu mai aibă încredere în ei și să rănească la rândul lor pe ceilalți.

Îmi povestea o prietenă cum iubitul ei a venit acasă cu ochii vineți pentru că a îndrăznit să ia atitudine într-o asemenea situație. Un cuplu cu un copil. În parc. Tatăl îl bătea. Mama nu avea nici o reacție. A intervenit si s-au luat la bătaie.

Oare a învățat acel tată ceva? Oare se va gândi de două ori înainte să își lovească copilul? Nu știu că nu îl cunosc și e greu să faci predicții. Dar atâta vreme cât a sărit la bătaie și cu un adult, cu siguranță că sunt șanse mari să își continue comportamentul agresiv.

Și atunci… ce faci când vezi un părinte care își lovește copilul? Treci nepăsător? Te faci că nu vezi ca să nu ți-o iei și tu? Încerci să intervii cu calm, diplomație și tact? Suni la Protecția Copilului? Filmezi și pui pe facebook sau trimiți filmarea pe la canalele de știri?

Toate pot fi variante de a acționa. Unele ți se potrivesc, altele nu. Ideea este că nimic nu e întâmplător. Nu vezi în fiecare zi așa ceva. Dar dacă vezi, e clar ca există un sens acolo. Găsește-l. Întreabă-te tu pe tine de ce ești martor la asa ceva. Ce te face să simți? Furie? Indignare? Milă? Dispreț? De ce?

Mai este o variantă. Una spirituală. Conectează-te cu acel părinte. Oricât de greu ți-ar fi, pune-te în pielea lui. Ca și cum tu ai fi acea persoană care își lovește copilul. Repetă în minte ”Îmi pare rău, te rog să mă ierți, mulțumesc, te iubesc” (h’oponopono, pentru cunoscători) și imaginează-ți cum te oprești din lovit. Și urmărește ce se întâmplă. Dacă o faci din inimă, e foarte posibil ca și persoana respectivă să se oprească. Încercă. Nu ai nimic de pierdut.

de Loredana Vladareanu