[VESTIGII] În spatele blocurilor de pe Calea Moșilor, pe strada Făinari, foarte aproape de Obor, e una dintre puținele clădiri civile din București cu pictură exterioară: un imobil în stil neoromânesc din perioada interbelică. Fost sediu de instituție, adăpostește în prezent birouri.
► CUM ARATĂ? Clădirea e destul de masivă, cu volumetrie interesantă, ferestrele în semicerc alternează cu cele dreptunghiulare, iar pe colț are un turn. Pictura exterioară de la cornișa laturii de pe str. Făinari e de departe elementul cel mai spectaculos, dacă te uiți suficient de atent. Medalioanele ilustrează figuri alegorice sau zeități reprezentând comerțul, munca, abundența etc. Imobilul a fost extins după al Doilea Război Mondial, s-a construit un corp nou în spatele celui inițial.
► PROBLEME. În dulcele stil bucureștean, bijuteria asta arhitectonică e vraiște:
• clădirea a fost mansardată odios
• acoperișul e placat cu tablă, nu cu țigle, cum cere stilul neoromânesc
• turnul de pe colț e foarte degradat mai ales la nivelul acoperișului
• pictura exterioară e degradată și se menține doar parțial (era mai extinsă, dar a fost distrusă)
• fațada e parazitată de aparate de aer condiționat, traversată de conducte de gaz și pare să fi fost peticită pe alocuri, dar per total arată jalnic, pe latura dinspre blocul de pe Moșilor tencuiala e căzută și se vede cărămida
► PREZENT. Clădirea adăpostește fel de fel de entități: un birou de mediator, un ONG, o firmă de construcții, un centru medical etc. Nu se regăsește în Lista Monumentelor Istorice, așadar degradarea și mutilarea vor continua fără să-i pese cuiva.
Repetăm ce am mai spus: până când populația nu va fi suficient de educată cu cunoștințe minimale despre estetică și varietatea arhitecturii, în acest caz eclectismul bucureștean specific, nu putem spera să existe presiune de la nivelul societății pe autorități și proprietarii unor astfel de clădiri valoroase pentru a le menține în stare bună.
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.