21.8 C
București
duminică, mai 19, 2024

București 1965: o calea Griviței imposibil de imaginat așa de către generațiile prezentului.

București 1965 și-o calea Griviței imposibil de imaginat așa de către generațiile prezentului. Cadrul e luat privind în lungul arterei istorice spre intersecția cu străzile Buzești și Berzei. În stânga, luminat frumos pentru a putea fi fotografiat seara, e Hotelul Oltenia (fost Lyon, fost Elysée Palace, datând de la începutul secolului 20). Închis și abandonat după 1990, s-a degradat accelerat și-a fost demolat prin 2005-2006.

Urmează, către dreapta, Cinema Feroviarul (fost Gheorghe Doja) care includea și Librăria „I. L. Caragiale”, imobil demolat pe șest, noaptea, de către fosta administrație Sorin Oprescu, în 2012, pentru supralărgirea axei Buzești-Berzei. Imobilul adăpostise inclusiv Clubul PNL în perioada interbelică și era un simbol al zonei.

Fix pe locul imobilelor din poză e în prezent clădirea de birouri The Mark, un colos fără nicio legătură cu trecutul arhitectural mic-cochet al acestei părți de oraș vecină cu vechea poartă principală a capitalei, Gara de Nord. După ani în care au fost maidane și clădiri abandonate în lungul căii Griviței, demolările opresciene au pavat calea către „renașterea” zonei, însă cu ignorarea totală a istoriei.

Foto: Studiourile Buftea, prospecțiuni pentru „Duminică la ora 6”, debutul regizoral al lui Lucian Pintilie

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie