20 C
București
joi, martie 28, 2024

A fost demolat vechiul cinematograf de vizavi de Parcul Carol I, Cinema Libertății.

[DEMOLARE, click pe colaj pentru full view] A fost demolat vechiul cinematograf de vizavi de Parcul Carol I, Cinema Libertății. La pachet a fost distrusă și vila vecină. Ambele clădiri erau abandonate de ani buni și nimeni nu s-a interesat de soarta lor.

► BACKGROUND. Cinematograful a fost construit în perioada interbelică pentru a deservi zonele Gramont și Filaret. Numele inițial era „Odeon”, avea și o grădină de vară. Aspectul oarecum modest definea statutul de sală de proiecții de cartier, însă locuitorii zonei mergeau în număr mare la film acolo. O fotografie din 1956 arată coada de la casa de bilete. După al Doilea Război Mondial, Cinema Odeon a devenit Cinema Libertății odată cu redenumirea de către regimul comunist a Parcului Carol I în Parcul Libertății. Cu toate astea, în primele decenii de comunism cinematograful a funcționat bine.

► EVOLUȚII. Din relatările locuitorilor zonei, se pare că Cinema Libertății a fost închis la jumătatea anilor ’60 însă grădina de vară zice-se era încă funcțională la jumătatea anilor ’80 când aparținea de un alt cinematograf din zonă, Cinema Modern de la rondul Coșbuc (azi Piața Regina Maria). În prezent e un supermarket acolo. După 1990 s-a închis și grădina de vară, vechea clădire a cinematografului fiind deja în degradare, așa cum se vede într-o poză din 1992. Vila în stil neoromânesc de lângă cinematograf datând de după Primul Război Mondial și care câțiva ani după 1990 a adăpostit sediul Partidului România Mare (PRM) a avut și ea aceeași soartă: lăsată să se degradeze și locuită de locatari ilegali. Ambele imobile au ajuns în stare avansată de paragină.

► PREZENT. Primăria București – mandatul Gabriela Firea (PSD) – a emis autorizație de demolare în septembrie 2018 pentru fostul cinematograf și vila de lângă el. Totul s-a petrecut rapid și nu se știe ce se va întâmpla mai departe. Având în vedere că un pic mai încolo tronează abandonată o ditamai clădirea hidoasă de birouri din 2008 („Coșmarul Lego”), e foarte puțin probabil ca pe locul Cinema Libertății să apară o clădire nouă ok.

Ca în multe alte cazuri, autoritățile nepăsătoare și incapabile să protejeze patrimoniul vechi valoros bucureștean își dau mâna cu devoltatorii imobiliari puși pe profit rapid pentru a distruge ce a mai rămas din identitatea cartierelor vechi bucureștene. Cu aproape toate cinematografele de cartier închise sau demolate, populația a fost obișnuită de societatea de consum să meargă la mall la multiplex sau IMAX și să uite de intimitatea cinematografelor vechi, mici dar cochete. Fix opusul curentului din afară, unde astfel de săli sunt valorificate în sensul culturalizării populației și sporirii turismului. Fie că rămân cinematografe sau devin centre culturale, hub-uri artistice sau chiar cafenele/restaurante, ele sunt redate comunității și reintegrate în viața orașului.

Felicitări, am mai înfrânt o dată prin distrugerea încă unui cinematograf vechi!

foto 1956: Deutsche Fototek
foto 1992: Dan Perry
foto 2018: Răzvan Goldstein

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents() #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34