Un Guvern incompetent, marionetă a președintelui Republicii, a venit la putere acum un an doar pentru a aranja niște alegeri anticipate care să așeze Oamenii Buni la putere și să înlăture Oamenii Răi. Pandemia de #coronavirus a dat peste cap planurile însetaților de putere și Guvernul a trebuit să dea dovada competenței pe care nu o avea și nu o are în gestionarea crizei sanitare fără precedent, dublată de o criză economică ce de-abia începe. Prestația submediocră, haotică și dubioasă a autorităților (decizii halucinante, achiziții anchetate de DNA, amenzi stabilite neconstituțional etc.) a adus România în topul țărilor cu număr prea mare zilnic de cazuri noi de infectare cu #covid19, peste 2000 pe zi la ora actuală și cu secțiile de ATI ocupate la capacitate maximă. În același timp, sectoare întregi din economie sunt la pământ, HoReCa fiind printre cele mai afectate.

Guvernul incompetent a mers înainte cu planul de acaparare a puterii, indiferent de riscul sanitar la care a supus o populație insuficient educată și informată, care s-a afiliat unui război politic care nu o privea. Dezastrul redeschiderii școlilor în septembrie se vede mai clar acum. Redeschiderea a fost doar anticamera care a „justificat” organizarea alegerilor locale, care ar fi fost amânate fără a clipi dacă autorităților chiar le-ar fi păsat de cetățeni. E foame de bani, băieți. Alegerile locale, cele mai contestate de după 1989, vor produce un nou val de îmbolnăviri. Situația epidemiologică devine critică, dar președintele, Guvernul și partidele politice vor alegeri parlamentare la unison în decembrie, cu orice preț. Din nou, un război pentru putere, bani și influență cu care cetățenii și viața lor n-au nicio legătură.

Guvernul nu testează la scară largă, se agață de o definiție de caz aberantă, asimptomaticii răspândesc fără probleme virusul în comunitate în loc să fie izolați.

Guvernul se concentrează pe un procent mic de simptomatici și nu are o imagine de ansamblu. DSP-urile sunt depășite ca staff și expertiză, nu există un hotline funcțional care să poată fi apelat de populație, nu există proceduri clare, sunt probleme mari cu administrarea medicației celor internați în spital. Măsurile adoptate de autorități sunt deseori aberante și frizează absurdul, sunt greu sau imposibil de aplicat și nu dau rezultate (ex. obligativitatea purtării măștii pe o rază de 100m în jurul unităților de învățământ).

Cine e vinovat pentru explozia de cazuri?

Desigur HoReCa, zice Guvernul, asta deși nu restaurantele, barurile și cafenelele sunt responsabile pentru numărul alarmant de cazuri. Nu se oferă statistica focarelor, nici strategia publică de a izola și a elimina focarele. Majoritatea infectărilor vine din mediile de lucru. Oamenii care merg la muncă și stau 8 ore/zi cu aceeași oameni în aceeași incintă, călătorii din vehiculele STB/Meteorex unde nu e posibilă distanțarea, elevii, studenții care merg la cursuri, oamenii care merg la vot, astea-s categoriile cele mai expuse la infectare. Nu clienții și așa puțini ai afacerilor pe buza prăpastiei din HoReCa.

În concluzie, Guvernul închide iar restaurantele, barurile și cafenelele din București și interzice evenimentele private. În afară de reclamele plângărețe cu măsuri de protecție, rulate obsesiv de mass media cumpărată de autorități, Guvernul nu are o strategie coerentă și eficientă de gestionare a situației care deja a scăpat de sub control, dar vrea un Parlament nou care să-l revalideze. Spor la vot!

Edit: postarea e o opinie independentă, o radiografie a situației actuale, nu caută să scuze problemele fiscale sau legate de calificarea resursei umane din HoReCa în unele cazuri etc.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.