Numeri pe degete cazurile în care am lăudat restaurări de clădiri vechi în București, iar ăsta e unul dintre ele. Ce-au făcut la The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, hotelul deschis în fostul palat al Băncii Marmorosch Blank din centrul istoric, e la un alt nivel. Hai să discutăm despre proiect și să vedem câteva interioare!
ISTORIA. Dacă nu ești familiarizat cu istoria influentei Bănci Marmorosch Blank, implicată politic și care a sfârșit urât, menționată în romanul „Moromeții” dar azi aproape complet ștearsă din mentalul colectiv.
CLĂDIREA. Palatul Băncii Marmorosch Blank e construit între 1915-1923, cu pauză între 1916-1918, în timpul ocupației Puterilor Centrale din timpul Primului Război Mondial. Planurile aparțin arhitectului Petre Antonescu, care a gândit totul într-un stil neoromânesc, adăugând elemente bizantine, gotice sau moldovenești. Fațada principală, de piatră și marmură, dinspre strada Doamnei, e impunătoare, iar cea dinspre strada Eugeniu Carada (lateral), nou-construită, preia în mod simplificat ritmul celei principale, cu materiale non-intruzive, care se încadrează bine în peisaj. Din fericire, a fost demolată nefericita intervenție din anii ’90, un corp de sticlă din vremea când clădirea era administrată de BRD.
INTERIOARE. Actualul hotel menține toate spațiile istorice reprezentative ale fostei bănci, pe care le-a restaurat atent, îndepărtând intervenții ulterioare nepotrivite sau completând cu materiale similare acolo unde a fost cazul. Echipa condusă de Cumulus Architecture Office a readus la viață interioare uitate sau niciodată accesate de public în secolul care a trecut de la inaugurarea clădirii. Să explorăm trei dintre ele:
• Holul central. Actualul atrium al hotelului e piesa de rezistență, spațiul cel mai monumental, cu pardoseală fascinantă și un tavan de sticlă (luminator) impresionant. Nivelul superior al spațiului corespunde etajului 1 și zonei fostelor birouri ale Direcțiunii. Holul central e acum un lounge elegant, cu canapele și mese, o zonă de socializare. (foto stânga)
• Scara principală. Pornește de lângă actuala Recepție a hotelului, chiar din holul de intrare. Are la bază un felinar-unicat și se remarcă prin materialele de construcție nobile folosite. Elementul central e o frescă realizată de renumita pictoriță și sculptoriță Cecilia Cuțescu-Storck, ce ilustrează domeniile în care activa Banca Marmorosch-Blank: industria (stânga), agricultura (centru) și comerțul (dreapta). Scara duce la etajul 1, unde erau birourile Direcțiunii, azi transformate în apartamente de lux, cu menținerea majorității decorațiunilor originale. (foto centru)
Alte lucrări notabile ale Ceciliei Cuțescu-Storck sunt fresca „Istoria Comerțului” din Aula Magna a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (actuală ASE) și fresca „Apologia Artelor” din Sala Tronului a Palatului Regal de pe Calea Victoriei (actual MNAR).
• Sala Tezaurului. Se accesează din holul de intrare, printr-o ușă metalică aurită, încadrată de marmură roșiatică masivă. După coborârea primului set de trepte, se ajunge la un nivel intermediar, în dreptul unei ferestre pe unde intrau sacii cu bani pe vremuri. Al doilea set de scări duce și mai jos, la Tezaur/seiful principal. Dincolo de ușa masivă a seifului, incinta acestuia e transformată în bar. Se mențin cutiile de valori originale din pereți, unele cu cheile din anii ’20, dar și spectaculoasele scări care duc spre nivelul superior al seifului. (foto dreapta)
CONCLUZII. La cum arată restaurate și refuncționalizate, interioarele de la Marmorosch Blank le bat lejer pe cele de la Athénée Palace (Hilton), de exemplu. Bucureștiul avea nevoie de un hotel care să fie comparabil cu Waldorf Astoria din New York sau să dea senzație de Grand Budapest Hotel, prin simetria unor spații. Poate și pentru că destinația inițială a clădirii a fost de bancă influentă, interioarele sunt mai monumentale, mai impunătoare, mai bogate, mai surprinzătoare. Te teleportează automat în interbelic, pentru că intervențiile contemporane sunt extrem de discrete. Prin repunerea acestei clădiri istorice în circuitul public, centrul istoric bucureștean punctează decisiv la capitolul edificii emblematice, iar fostul district financiar din jurul BNR prinde viață și mai mult. Ștacheta a fost ridicată, palatele abandonate ale capitalei trebuie să renască! Cu capital privat, dacă statul nu e în stare.
Nu trebuie să fii client al hotelului pentru a vizita holul central și barul din sala Tezaurului, așa că dă o fugă, merită!
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.