10.3 C
București
sâmbătă, octombrie 16, 2021

Vechiul sediu al Bursei din București e în paragină de peste un deceniu

Vechiul sediu al Bursei din București e în paragină de peste un deceniu, dar rămâne un reper instituțional și arhitectural de bază al epocii în care statul român își construia instituțiile.

Inaugurat în 1912, Palatul Bursei e construit pe locul terenului obținut prin demolarea caselor clucerului Bărcănescu (adăpostiseră inclusiv Senatul la un moment dat), la intersecția străzilor Doamnei și Vestei, în ceea ce azi numim centrul istoric al capitalei. Strada Vestei e redenumită strada Bursei cu ocazia asta.

Palatul în stil neoclasic francez, opera arhitectului Ștefan Burcuș, devine sediul Bibliotecii Centrale de Stat a Republicii Populare Romîne în 1955, după trecerea României la modelul de economie centralizată, în 1950, implicit cu desființarea Bursei. Strada Bursei e redenumită strada G-ral Ion Ghica, denumire pe care o păstrează. Biblioteca Națională rămâne în clădire până la mutarea instituției în noul sediu de pe bulevardul Unirii, finalizat în 2010.

Palatul e retrocedat Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIMB) și de atunci începe o lungă perioadă de agonie.

Niciun Guvern și nicio administrație la PMB nu au fost interesate și/sau n-au fost în stare să ajute CCIMB să consolideze și să restaureze monumentul istoric de vizavi de Banca Națională, din vechiul district financiar al capitalei. În afară de găzduirea câtorva târguri de handmade obosite la parterul imobilului, CCIMB a înființat o fundație prin care cere bani pentru a readuce la viață Palatul Bursei.

De ce nu se mișcă lucrurile în sfera oficială?

E clar că niciun privat nu va dona suficient cât să acopere lucrările complexe prevăzute la vechea Bursă și până una-alta, au fost montate plase metalice pe clădire, care să prindă bucățile căzute din fațada care se scurge și pot răni pietonii.

Gândește-te la Palatul Bursei, de exemplu, când mai auzi discursuri despre „respectarea istoriei”, în fapt doar fraze golite de conținut.

Poza asta include un unghi neobișnuit, cu latura lungă a Palatului Bursei, dinspre strada Ion Ghica.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.