Cică primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, e în city break, pardon, vizită la Dublin până pe 2 decembrie.
Excelent, poate acolo chiar apucă să facă doi pași pe trotuare, nu ca la București, unde habar n-are de situația reală a spațiilor pietonale sau dacă știe, nu face nimic s-o îmbunătățească.

Doamna Firea ar putea să se inspire de la capitala Irlandei. O ajutăm cu această comparație de anul trecut.

Irlandezii sunt fraieri și săraci. Mai ales autoritățile locale din capitala Irlandei, Dublin. Uită-te în dreapta, ce trotuare libere, pavate cu dale care rezistă decenii, cu stâlpișori antiparcare trainici, borduri joase vechi și noi, panouri publicitare extrem de rare, dimensionate ok și amplasate să nu încurce pietonii. Habar n-au irlandezii cum să facă să fie bine ca să nu fie rău. Uite doar câteva dintre lucrurile simple pe care irlandezii fraieri NU le fac:

✓ mobilier urban inutil, kitschos, de slabă calitate, jegos, așezat ca să încurce pietonii
✓ gherete, stâlpișori, panouri publicitare, orice transformă trotuarele în curse cu obstacole pentru pietoni
✓ dale slabe puse prost, care crapă și se sparg imediat la presiunea oamenilor/mașinilor și la fluctuația de temperatură între anotimpuri
✓ borduri DUBLE
✓ pavări de mântuială, ca să nu țină mult lucrarea și să se justifice noi lucrări
✓ salubritate deficitară, dar plătită oricum
✓ ignorarea accesibilizării trotuarelor și a căilor de acces în general pentru a putea fi folosite de persoanele cu dizabilități

București, capitala iubirii (conform ultimului târg organizat de primărie) – aici e șmecherie, barosăneală și caterincă d-aia blană. Aici e pe sistemul „cu de toate”, cu cât mai multe chestii pe spațiul public, cu atât mai bine. Pentru că asta înseamnă mai multe contracte avantajoase pentru clientela politică dimprejurul administrației locale, plătite din bani publici și pentru că primarii și consilierii nu merg la pas prin oraș.

Bucureștiul e un oraș ostil pentru pietoni, unde mașinile tronează peste tot: în trafic, pe trotuare, oriunde te uiți. Spațiile pietonale, în principiu trotuarele, nu au arătat nicicând mai rău. Nu există noțiunea de peisagistică și toaletare ok a vegetației, nu există noțiunea de a respira pe trotuar, fără să te sufoce elemente-parazit aprobate de autorități. Bucureștiul este și un oraș neincluziv, deoarece ignoră dreptul persoanelor cu dizabilități de a se deplasa și nu le creează condiții.

Știi ce? Toate astea se întâmplă pentru că majoritatea cetățenilor acceptă starea de fapt. Asta deși călătoresc și văd că în alte orașe e mult mai ok, dar totuși tolerează mizeria bucureșteană. Primăria nu e inundată de petiții și plângeri, nu se organizează proteste serioase pe teme edilitare, așa că primarul general, primarii de sector și consiliile aferente își fac de cap pe banii noștri.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.