Una dintre cele mai interesante case memoriale din București e vila unde a locuit scriitorul Ion Nae Theodorescu, cunoscut ca Tudor Arghezi.
E lângă Piața Sudului, pe un deal parte a reliefului original creat de râul Dâmbovița, într-o zonă de case, pe strada Mărțișor. Începutul lui martie pare o ocazie super ok să vorbim despre acest „hidden gem”.
▶ BACKGROUND. Arghezi, împreună cu alți scriitori ai vremii, sunt închiși la penitenciarul Văcărești în 1916 pentru că susțin menținerea statutului neutru al României în contextul Primului Război Mondial. Închisoarea se găsea în incinta mănăstirii Văcărești (demolată în anii ’80), peste drum de dealul Mărțișor. Pe locul mănăstirii/închisorii e azi Sun Plaza. Arghezi cumpără un teren de aproape două hectare pe dealul Mărțișor și-n 1928 începe construirea reședinței sale. În 1930, se mută în casă nouă cu soția și cei doi copii.
▶ MĂRȚIȘOR. Denumirea locului vine de la obiceiul localnicilor de a lega, primăvara, șnururi din lână albă și roșie în arbori pentru a fi roditori. Arghezi reușește să convingă autoritățile locale să denumească vechea uliță de lângă proprietatea sa „strada Mărțișor”. Motivul mărțișorului se regăsește și la interiorul vilei. Pe tâmplăria paturilor sunt sculptate fire de mărțișor, scara principală e roșie, iar pereții sunt albi.
▶ VILA. Construcția are 18 camere și dependințe, e inspirată de stilul arhitectural al unei mănăstiri. Cele două turnulețe de pe acoperiș au formă de cruce. Casa principală e în mijlocul livezii de cireși, așa cum era poziționată biserica principală în incinta mănăstirii Văcărești. În apropierea casei, Arghezi își construiește propria tipografie, unde în prezent sunt expuse volume, documente și imagini. Dintre cele 18 camere, scriitorul petrece cel mai mult timp în „camera de reverie”, biroul său.
▶ EVOLUȚII. Arghezi moare pe 14 iulie 1967 și e înmormântat în curtea casei. Într-o altă parte a curții sunt cușca și mormântul celebrului câine Zdreanță. Conform testamentului scriitorului, Vila Mărțișor devine muzeu în 1974. În 1977, apare ideea transformării clădirilor în spații ale unei grădinițe, dar planul nu se concretizează. În 1987, casa e propusă pentru demolare, odată cu sistematizarea Căii Văcărești vecine, demolării fostei mănăstiri/închisori și reconfigurării Pieței Sudului.
▶ PREZENT. Vila Mărțișor supraviețuiește și e azi Casa Memorială „Tudor Arghezi”, un spațiu unde timpul pare că stă în loc. Sub egida Muzeului Literaturii Române, se face preponderent muncă de mentenanță pentru că sunt bani puțini pentru Cultură. Într-un fel, e bine, că n-a fost „modernizată” casa lui Arghezi. Mergi și viziteaz-o, merită!
Informații preluate parțial de pe descopera.ro
De Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.