[DRUMUL TABEREI] Turnul ăsta de pe strada Sibiu (fostă Miron Constantinescu, fostă Bistra), de lângă intersecția cu Drumul Taberei și vizavi de complexul Favorit, e una dintre cele mai frumoase surprize urbane din București. Ce caută turnul ăsta între blocuri?
CONSTRUCȚIA. Deși nu există prea multe informații, turnul pare că datează din primele decenii ale secolului 20. Pe atunci, în zonă erau terenuri agricole, mlaștini, barăci ale Pirotehniei Armatei și aerodromul militar de pe platoul Cotrocenilor.
UTILITATE. A servit drept turn de apă pentru Cazarma Militară 575 București. După aprobarea planului pentru construirea cartierului Drumul Taberei și începerea ridicării primelor blocuri, turnul trece, în 1966, din patrimoniul Ministerului Apărării al Republicii Socialiste România în administrarea Sfatului Popular al Orașului București (Primăria), pentru ca autoritățile locale să decidă ce fac cu el.
DEZVOLTARE. În anii ’60, e definită strada Bistra (azi Sibiu), redenumită în 1974 Miron Constantinescu, după comunistul de rang înalt dat afară din Partidul Muncitoresc Romîn de Gheorghe Gheorghiu-Dej și reabilitat ulterior în Partidul Comunist Român de Nicolae Ceaușescu. Noua arteră e populată cu blocuri tip Z prin 1968-1969. Vechiul turn nu e demolat, ci înglobat în noul ansamblu, dar mascat parțial de un bloc la bulevardul principal. I se dă o funcțiune nouă: magazin alimentar de cartier unde se găseau lapte, iaurt și Sana (mai rar în anii ’80). În fața intrării se amenajează și o mică terasă.
PREZENT. Turnul continuă să fie o curiozitate a cartierului Drumul Taberei, dar n-are utilitate contemporană, lipsa e viziune a managerilor orașului e totală. Continuă să fie un simplu butic de cartier, amenajat kitschos. Pardoseala terasei din perioada comunistă e degradată, spațiul verde înconjurător nu e amenajat cum trebuie, per total peisajul e îmbătrânit și dezolant. Statutul juridic al clădirii nu e cunoscut, nu se știe dacă mai e a Primăriei sau nu. Într-un oraș care-și valorifică patrimoniul industrial vechi și-l inserează în circuitul comunitar/turistic prin conversie, turnul ăsta era deja hub cultural și observator al cartierului, ajustat și adaptat acestor funcțiuni. Să poți să te urci până-n vârf!
Chiar și așa, doar cu posibilitatea de a admira turnul din exterior, intersectarea arhitecturii industriale antebelice cu cea modernist-socialistă postbelică duce spre cartierul Kreuzberg din Berlin, la scară bucureșteană.
Mai știi alte turnuri din astea prin oraș?
foto: instagram.com/raidenbucharest
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.