[ROMEXPO] Complexul RomExpo, cândva avangarda arhitecturii postbelice bucureștene, e azi în paragină, totul degradat. Uite un proiect mai puțin cunoscut de acolo: Pavilionul pentru Construcții, Arhitectură și Sistematizare.
▶ ATUNCI. Construit la începutul anilor ’60 după planurile arhitectului Mircea Mihăilescu, pavilionul din unde prefabricate de beton armat a găzduit expoziții pentru sectorul construcțiilor, arhitecturii și sistematizării. Structura portantă a pavilionului constă din doi paraboliozi hiperbolici tip șa identici, alăturați, limitați de arce parabolice care reazemă la colțurile inferioare, situate la nivelul terenului. Ulterior s-a adăugat o structură improvizată, Bufetul „5 Minute”, iar pavilionul a devenit terasa acoperită a acestuia. După 1989 construcția a fost abandonată și azi zace în paragină deși are unul dintre cele mai creative design-uri modernist postbelice de la noi.
▶ ACUM. În timp ce structurile originale ale RomExpo se degradează, pe spațiul vast se organizează concerte și festivaluri. Profituri imense, nicio investiție vizibilă în restaurarea, întreținerea și îmbunătățirea infrastructurii existente. Au apărut diverse terase, bufeturi contemporane, de exemplu „In Mici We Trust”. Lux.
Cazul Pavilionului pentru Construcții, Arhitectură și Sistematizare e reprezentativ pentru ignorarea și distrugerea arhitecturii de la jumătatea secolului trecut, ultima etapă cu adevărat creativă înainte de standardizarea, monotonia și dezastrul urbanistic din anii ’70-’80. Oamenii din prezent nu sunt educați să înțeleagă frumusețea modernismului postbelic: simplitate, funcționalism, geometrie surprinzătoare și confort. Ar fi excelent ca acest pavilion-unicat să fie restaurat, nu demolat.
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.