26.8 C
București
marți, iulie 23, 2024

[TUPEU] BOR mutilează dealul Patriarhiei, zonă protejată de importanță majoră în istoria Bucureștiului.

[TUPEU] BOR mutilează dealul Patriarhiei, zonă protejată de importanță majoră în istoria Bucureștiului: vrea să trântească un bloc aproape de vârful dealului, lângă Catedrala Patriarhală și în coasta Casei Simotta, monument istoric.

Zilele astea a apărut un panou de „consultare publică” pe dealul Patriarhiei: intenție de elaborare a unui nou plan urbanistic zonal (PUZ), exprimată de Arhiepiscopia București. BOR vrea să poată construi un bloc pe o parcelă amenajată elegant în pantă în anii ’30, în capătul Aleii Mitropoliei. Parcela nu a fost niciodată ocupată, e gândită ca esplanadă pentru vilele de la nivelul inferior al dealului, cu trepte masive care o bordează și căi de acces pavate cu dale de calitate. Se învecinează cu casa arhitectului Gheorghe Simotta, monument istoric din anii ’30.

BOR vrea să facă bani și de pe urma acestei parcele, cu riscul de a distruge un loc istoric, a bloca lumina zilei să ajungă la casele de mai jos și stricarea ambientului Casei Simotta. Arhiepiscopia București pregătește o construcție cu funcțiune mixtă (spații comerciale la parter, apartamente la etaj). De menționat că render-ul 3D de pe panou e o ilustrare de temă la faza elaborării PUZ, proiectul final poate arăta diferit. Parcela vizată a fost lăsată deliberat de izbeliște, cu vegetație scăpată de sub control, pentru a da aspectul de abandon.

E esențial ca toți proprietarii vilelor frumoase de pe Aleea Mitropoliei să comunice Primăriei că nu sunt de acord cu mizeria asta. Orașul nu e tarlaua BOR.

BOR nu a stat degeaba în ultimii ani, a lucrat la mutilarea dealului Patriarhiei și la transformarea lui în kitsch, cu concursul autorităților:

• montarea unui panou electric pe clopotnița Mitropoliei, construcție din vremea lui Brâncoveanu
• înlocuirea abuzivă a pietrei cubice din pavajul vechi de peste un secol, păstrat ok
• construirea unei scene-gigant pentru slujbe
• acapararea (cu sprijinul Guvernului) a vechiului Palat al Parlamentului
• spoirea în auriu a vulturului emblematic de pe vechiul Parlament
• construirea ilegală a unei chestii pe care o vom numi Acceleratorul de Moaște
• blocarea unui drum public (strada Patriarhiei), fără nicio consecință

Dacă tot se mută Patriarhia la Catedrala Neamului, BOR consideră că poate face ce vrea pe dealul Patriarhiei, dar ignoră că ăla-i domeniu public și teoretic nu are voie să-și bată joc. Primăria sectorului 4 n-are însă o problemă cu asta. Să sperăm că propunerea de elaborare a unui PUZ acolo va fi respinsă.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie