Lucram într-o companie. Și una din sarcinile mele era să merg la clienți. Aveam doi colegi pe vânzări cu care obișnuiam să merg. Unul era calm și liniștit și relaxat la volan, celălalt era un adevărat justițiar – agitat, nervos, se lua de toți șoferii care încălcau vreo regulă, îi înjura și îi jignea. Era o plăcere să merg cu primul și un stres total să merg cu al doilea.

Am vorbit cu fiecare în parte despre felul lor de a se comporta în trafic. Cel calm și relaxat mi-a spus că nu vede de ce s-ar stresa pentru felul în care conduc ceilalți. Fiecare se comportă cum simte și suportă consecințele comportamentului său. ”De ce să mă las influențat de nervii, agitația și stresul altora? Îmi aduce vreun beneficiu? Nu mai bine îmi pun eu muzică și mă gândesc la familie, la ce am de făcut?”

Al doilea și-a susținut comportamentul ca un adevărat procuror: ”Dacă nu le dă cineva o lecție celor care greșesc sau sunt nesimțiți, unde vom ajunge? Și așa țara asta e plină de mincinoși, hoți, oportuniști cărora nu le pasă decât de ei înșiși!” și a continuat cu niște acuzații și înjurături de neredat.

Amândoi, în același București sufocat, în același  trafic haotic, în aceleași vremuri schimbătoare și nesigure. Unul zâmbind, celălalt înjurând.

Și atunci, o dată în plus, am înțeles cât de importante sunt valorile după care ne conducem în viață. În funcție de valorile noastre, facem alegeri, luăm decizii și acționăm într-un fel sau altul. Iar valorile ni se schimbă doar atunci când facem niște conștientizări profunde.

Deci, ce faci când te stresează traficul și șoferii? Începi să îți pui câteva întrebări:

  1. Ce beneficiu îmi aduce mie să ma enervez datorită comportamentului cuiva?

Aici vreau să demitizez ideea veche cu ”dacă înjur, mă descarc”. Total incorectă. Psihologia cuantică a demonstrat științific că fiecare cuvânt are o încărcătură energetică, o vibrație pozitivă sau negativă. Înjurăturile și jignirile ne scad energia și ne afectează starea emoțională.

  1. Ce sentimente sau emoții simt atunci când mă stresează alți șoferi? Mi-e greu să cred că simte cineva bucurie! De obicei apare furia, frustrarea, iritarea, dezamăgirea, umilința etc. Adică doar emoții negative care nu ne folosesc la nimic.
  2. Cum aș fi eu fără acest gând? Dacă nu aș mai băga în seamă comportamentul celorlalți șoferi și m-aș gândi la lucrurile frumoase din viața mea, ce s-ar întâmpla?

Fii sincer în răspunsurile tale. Și fii atent mai ales la ultima întrebare. Apoi, amintește-ți că totul este doar o alegere. A ta. Tu decizi la ce ești sau nu atent. Tu decizi ce lup hrănești: pe cel alb sau pe cel negru. Tu ai putere totala asupra gândurilor tale. Recuperează-ți această putere. Pentru că nu mai este la tine.

Atunci când răspunzi la comportamentul altora, având pretenții și așteptări de la ei, putere nu e la tine, ci la ei. Tu ești sclavul lor, nu stăpânul tau. Vrei asta?

autor-

Loredana Vladareanu