38.4 C
București
luni, iulie 15, 2024

Știați că, Strada General Henri Mathias Berthelot, a purtat de-a lungul timpului mai multe nume pe care prea puțini le cunosc astăzi?

Pentru că în secolul al XVII-lea în această zonă era mahalaua zisă “a Boului” sau “a Fântânii Boului” – deoarece aici se afla o fântână la care oamenii își adăpau vitele – numele sub care era cunoscută ulița care trecea prin mahala a avut mai multe variante: Ulița Fântânii Boului, Ulița cea Mare a Fântânii Boului, Ulița Fântânii. Mai târziu, în a doua jumătate a secolului XIX când zona se dezvoltase iar ulița se lărgise, a devenit Strada Fântânii.

Peste câteva decenii, în anul 1911, numele i s-a schimbat în Strada Doctor Karl Lueger, în onoarea unui politician și primar austriac care susținea cauza unionistă a românilor din Transilvania.

Apoi, după primul război mondial, strada a primit numele generalul francez Henri Mathias Berthelot care a fost șeful Misiunii Militare Franceze în Regatul României și consilier militar al regelui Ferdinand în perioada 1916-1918.

Iar când vremurile și regimul s-au schimbat, comuniștii au rebotezat-o după numele fizicianului rus, Aleksandr Stepanovici Popov, pentru ca după desprinderea de regimul stalinist să devină strada Nuferilor, nume absolut banal și neutru și fără nici o legătură cu istoria străzii sau a zonei.

După decembrie 1989, strada a reprimit numele generalului francez Berthelot, cât și o statuie ridicată în onoarea acestuia, amplasată aproape de intersecția cu strada Luigi Cazzavillan.

Cristian Bulfon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie