-0.9 C
București
joi, ianuarie 16, 2025

Starea avansată de degradare a clădirilor, înainte de „consolidarea” clădirii, pentru PR ulterior.

Asta postam anul trecut, când actualul primar general, pe atunci candidat și actualul director adjunct al AMCCRS, pe atunci ONG-ist, tăceau mâlc, patrimoniul bucureștean nu era pe lista priorităților lor. Fast forward un an. Ce avem acum? Situația e mai rea ca pe vremea lui Firea.

Directorul adjunct al AMCCRS e numit pe post, deși n-are studiile necesare, de primarul general, tovarășul lui de la protestele anti-PSD. La „vecinii” de la Compania Municipală Consolidări, cu care AMCCRS lucrează în tandem, sunt probleme cu plata salariilor, multe șantiere stagnează și angajații companiei au afișat pancarte prin care își strigă nemulțumirile. În tot haosul administrativ pe care cei doi Oameni Buni™ nu par a ști să-l potolească sau nu par interesați de așa ceva, singurii care pierd sunt cetățenii și orașul, consolidarea antiseismică și restaurarea clădirilor-monument ar trebui să fie priorități.

Unul dintre fatalismele poporului din Grădina Maicii Domnului (a.k.a. român) e folosirea zicalelor/proverbelor. „Pe-afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul” se potrivește cu campania heirupistă a Primăriei București, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Apăsând un buton sensibil – riscul seismic caracteristic zonei capitalei – primăria condusă de primarul general Gabriela Firea (PSD) a găsit o formulă prin care poate specula electoral așa-zisa consolidare a unor imobile șubrede. Hai să vedem ce include rețeta:

1. Poze cu starea avansată de degradare a clădirilor, înainte de „consolidarea” clădirii, pentru PR ulterior.

2. Spoirea fațadei, adesea la modul amator, cu refacerea aproximativă a unor ornamente sau inventarea unor fațade care n-au existat dar „arată vintage” în noua formă sau nerefacerea niciunui ornament, efectiv fără consultarea serioasă a unor specialiști, a unor relevee, a unor documente care chiar ar ajuta la repunerea în drepturi a istoriei.

3. Păstrarea aparatelor de aer condiționat, paraziți pe fațadele istorice, cu promisiuni vagi de relocare cândva. AMCCRS refuză să spună cine sunt „arhitecții” care aprobă aceste proiecte. O fațadă refăcută, dar parazitată de aparate de aer condiționat, e refăcută degeaba.

4. Promisiunea că, după refacerea fațadei se va trece la consolidarea imobilului, fără termene clare.

5. Pomparea de publicitate electorală mascată. Reclame filmate cu drona, minciuni prin omisiune, toate plătite gros cu bani publici care ajung la trusturile de presă care difuzează materialele. Totul pentru a umfla capitalul electoral al primarului general care mai vrea un mandat.

6. Postări triumfaliste cu realizările mărețe ale primarului general pe pagina oficială de Facebook, desigur că orice comentarii critice dispar imediat. Totul e perfect.

Administrația Firea a inversat pașii în scop de PR electoral. În mod normal, întâi se consolidează clădirea (proces de durată), apoi se regândesc circuitele de ventilație, se restaurează corect fațada, care poate fi pusă în valoare prin iluminat ambiental. Totuși, inversarea nu se întâmplă în cazul tuturor clădirilor administrate de PMB, la unele se lucrează la consolidare și e ok, dar asta ar trebui să fie norma. La altele, stau schelele o lună, e spoită fațada și asta e prezentată în reclame ca o „consolidare”.

Foto: fostul Hotel Englez de pe Calea Victoriei, probabil cea mai veche clădire încadrată în clasa I de risc seismic în București,.

În 1855, giuvaergiul vienez Joseph Resch, construiește pe Podul Mogoșoaiei (din 1877, Calea Victoriei) casa Resch, în ceea ce avea să devină Piața Teatrului. Casa e vândută în 1885 lui Grigore Eliade, care o transformă în Hotelul English și adaugă pasajul care leagă Calea Victoriei de strada Academiei, denumit Pasajul English/Englez. De la hotel renumit, Hotelul Englez ajunge bordel în interbelic, apoi e naționalizat de regimul comunist și transformat în simplu imobil de locuire colectivă. Se degradează accelerat după anul 2000 și cad bucăți din fațadă .

Da, fostul Hotel Englez avea nevoie urgentă de punere în siguranță. Fațada a fost refăcută aparent mai ok în acest caz, inclusiv cu scoaterea la lumină din spatele tencuielii postbelice groase a elementelor din stuco-marmură de la balcoane: console, baluștri, platforme. Am zis „mai ok”, nu „foarte bine” pentru că impresia de spoială cu vinarom se menține, iar ornamentele nu au fost refăcute după proiectul inițial. Totuși, imobilul nu a fost consolidat, iar Pasajul Englez arată la fel de jalnic ca înainte de refacerea fațadei de la Calea Victoriei. Odată ce treci prin gangul spoit galben-deschis, ajungi în același spațiu degradat, insalubru, cu miros neplăcut și în pericol de prăbușire la cutremur.

Administrația Firea se joacă periculos, în scop strict politic, cu percepția populației vizavi de definiția consolidării. Fiți vigilenți și reclamați orice abatere a autorităților. Consolidarea clădirilor nu poate fi confiscată politic.

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie