Hei, salut, oameni faini, ce mai faceți? Poza asta din Havana, Cuba, cu arhitectură colonială în degradare, o să vă facă să spuneți „Stai așa, asta nu e Havana, ci strada Băcani, din centrul istoric al Bucureștiului!”

Strada Băcani leagă strada Blănari de artera principală a centrului vechi bucureștean, strada Lipscani. E plină de clădiri masive de secol 19, foarte frumoase, dar șubrede și cu fațade care se scurg. Clădirea din stânga, o bijuterie belle époque de la 1900, e locuită. La fel și fostul Hotel Kiriazi, de pe la 1880, vizavi (balconul cu coteț improvizat). E greu de imaginat în ce condiții trăiesc locatarii din imobilele astea.

Pe fundal, glamorous, e sediul ARCUB, una dintre cele 3 enitități culturale ale Primăriei București. Hanul și pasajul comercial Hagi Tudorachi, promovate intenționat eronat ca „Hanul Gabroveni” de autorități, au fost refăcute în timpul administrației Sorin Oprescu (2008-2015) pentru a găzdui sediul ARCUB și diverse spații de evenimente unde doar dacă ești pe lista corectă ai acces să organizezi ceva.

Cadru tipic pentru contrastele bucureștene puternice, după aproape 2 mandate Oprescu (PNL-PSD) și un mandat Firea (PSD) la PMB, după două mandate Liviu Negoiță (PDL) și 2 mandate Robert Negoiță (PSD) la Primăria Sectorului 3: clădiri valoroase, parte a țesutului vechi din centrul capitalei, cu potențial turistic imens, lăsate să se prăbușească, față-n față c-un departament al Primăriei care înghite bugete anuale imense dar eșuează constant să realizeze proiecte artistic-culturale relevante pentru comunitatea locală. Nu se pun festivalurile și chermezele.

Tu când ai fost ultima oară pe strada Băcani?

de Raiden

foto: instagram.com/raidenbucharest

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.