Tradiția târgurilor de sărbători în București nu e una recentă. Autoritățile locale se ocupau să marcheze luna decembrie și în 1951, de exemplu, când în Piața Republicii (azi Piața Revoluției) s-a amenajat Serbarea Pomului de Iarnă. Republica Populară Română (RPR) deja nu mai folosea în discursul oficial referiri la sărbători religioase, în acest caz Crăciunul.
În spațiul din fața restaurantului Cina (Trattoria Il Calcio în prezent), ocupat azi de o megaparcare, se găseau: un brad împodobit (pomul de iarnă propriu-zis), chioșcuri, o căsuță din povești, un Moș Gerilă uriaș și, pentru că era epoca stalinismului la apogeu, un glob pământesc mare care ilustra întinderea Uniunii Sovietice și a lagărului socialist din care RPR făcea parte. Desigur că privit prin prisma târgurilor de Crăciun actuale, cel din 1951 pare auster, sărăcie curată.
Din punct de vedere al spațiului public ,străzile, trotuarele și clădirile erau mult mai îngrijite ca acum. La nivelul lui 1951, hotelul Athenee Palace (azi Hilton, stânga) și Ateneul RPR (azi Ateneul Român, dreapta) erau proaspăt restaurate după bombardamentele din 1944.
foto: arhiva Agerpres
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.