Asociația pentru Acțiune Civică și Democrație Participativă (A.A.C.D.P.) ia poziție față de „soluțiile” ridicole pe care autoritățile române le-au avansat în criza prețului carburantului, apreciind că reducerea de 50 de bani avansată de Guvern – deja supusă deriziunii publice – nu aduce nici o îmbunătățire în nivelul de trai al românilor, care rămân mai expuși ca niciodată tsunami-ului economic.
Potrivit specialiștilor Asociației, “soluția” de compensare cu 50 de bani la pompă are consecințe nefaste multiple, printre care:
– prețul la pompă nu se reduce; consumatorul va plăti prețul integral, din care se va deduce (teoretic) suma de 50 de bani, partajată în mod egal între stat și distribuitorul de carburant; cei 25 de bani care vor fi suportați de către stat sunt, de fapt, bani care vor fi luați din taxele și impozitele tuturor, inclusiv ale celor care nu utilizează autoturisme sau vehicule comerciale; aceasta nu este protecție socială, ci solidaritate impusă, prost înțeleasă și aplicată; prețul carburantului se va consolida la nivelul actual sau, și mai rău, va crește progresiv la orice nivel vor aprecia producătorii și distribuitorii că este potrivit; asta poate însemna un preț de 10 lei în iulie sau de 15 lei în octombrie, cu consecința totalei inutilități a „compensării”;
– compensarea nu se va acorda decât pe termen de 3 luni, nefiind clar ce anume s-ar putea întâmpla dacă, în loc să scadă, prețul carburantului va crește progresiv până în toamnă, dată fiind penuria actuală de materie primă și de produs finit, rafinat; experiența „compensării” facturilor de utilități, care a generat haos administrativ și economic, este un precedent neplăcut, dar concludent și în cazul acestei „compensări”– costurile necesare „compensării” vor fi suportate din taxe și impozite, plătite de contribuabilii obișnuiți, adică de cetățenii cinstiți și întreprinderile oneste, care nu practică evaziunea sau optimizarea fiscală uzitate de contribuabilii – privilegiați ai toleranței fiscale, ai legilor facilitatoare sau favorizatoare și ai jurisprudenței ultra-favorabile.
Pentru a fi susținută, această „compensare” va genera taxe sau impozite noi, de vreme ce Statul român nu își mai permite experimente de acest gen – dobânzile la împrumuturile publice sunt deja dincolo de 9% pe an.
Urmare directă a acestei politici “liberale” catastrofale, milioane de români vor renunța treptat la mașinile cu motoare termice. Există 9 milioane de vehicule care vor sta pe marginea drumului, degeaba; există milioane de credite și de leasing – uri care nu vor mai putea fi achitate, generând executări silite, care vor putea duce și la evacuări din locuința familială; vor exist și mase mari de oameni care nu se vor mai putea deplasa comod și rapid cu propria mașină și peste un milion de micro-afaceri care nu mai vor mai putea funcționa, din lipsa vehiculelor comerciale. De aici, un efect de recul economic, de scădere a locurilor de muncă și de creștere a inflației și, consecutiv, noi valuri de sărăcire în masă a populației.
A.A.C.D.P. solicită reprezentanților Guvernului și Coaliției de guvernare să ia seama la nevoile și la doleanțele celor guvernați, condiție elementară într-o democrație, evidențiind faptul că există totuși soluții simple și ușor aplicabile în actuala criză (una atât națională, cât și internațională), precum:
– reducerea temporară a accizei la carburant sau chiar suspendarea aplicabilității acesteia pe termen de 6 luni (ultima măsură, abia propusă în SUA de președintele Biden);
– plafonarea temporară a prețului, lucru permis de Legea Concurenței nr. 20/1996 și de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și a serviciilor de piață;
– compensarea realistă a costului carburantului, aplicabilă doar pentru persoanele fizice sau juridice aflate în dificultate, cost alimentat exclusiv dintr-un impozit temporar aplicat profiturilor excepționale ale corporațiilor din domeniu.
Asociația pentru Acțiune Civică și Democrație Participativă (A.A.C.D.P.) apreciază că, în lipsa unor astfel de măsuri menite a conserva in extremis “plasa de siguranță socială”, inechitățile și inegalitățile economice și sociale din societatea românească se vor lărgi, iar falia deja existentă între guvernanți și protejații lor, pe de o parte, respectiv marea masă a cetățenilor, pe de alta, se va extinde până la un punct critic, cu consecințe dintre cele mai periculoase pentru democrația și statul de drept din România.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.