9 C
București
duminică, martie 16, 2025

Să fie „cântecul de lebădă” pentru pasarela Gării Obor?

scris de Ando

Aflându-mă, recent, prin preajma Gării Obor, am văzut că accesul la vechea şi cunoscuta pasarelă peste calea ferată este blocat.

Recunosc, de cele mai multe ori, primesc şi privesc (ca tot românul), cu multă rezervă anunţurile sau comunicatele venite dinspre „autorităţi”. Iar situaţia de aici, chiar mi se pare ciudată: doar cu vreo două săptămâni înainte, profitând de o zi frumoasă, am fost pe pasarelă şi am făcut câteva fotografii, aşa că mi s-a părut destul de ciudat avertismentul apărut, hodoronc-tronc: „Pericol de electrocutare”!? Nu contest, poate s-a rupt vreun cablu de la calea ferată, a existat o atingere, ceva accidental… dar aia se remedia. Or, a trecut aproape o lună şi pasarela e tot blocată.

Intr-adevăr, vremurile şi (mai ales) lipsa de îngrijire şi-au pus amprenta asupra structurii de metal, în special în zona scării de acces dinspre Şoseaua Gării Obor, unde sunt câteva trepte „muşcate” serios de rugină. Şi sus, chiar pe pasarelă, sunt câteva elemente din podeaua metalică parţial deteriorate dar, una peste alta, ziua, se putea traversa fără probleme.

Mult timp, această pasarelă a fost o scurtătură extrem de utilă pentru cei care trebuiau să ajungă la locurile de muncă. Erau localnicii dar şi foarte mulţi navetişti aduşi de tren în Gara Obor care lucrau pe această platformă industrială întinsă de-a lungul Şoselei Electronicii: la fabrica de ulei Solaris (fosta Hermes, fosta Biruinţa), la Sintofarm-medicamente, la fabrica de mobilă Heliade, la Izolatorul (fosta Întreprindere de Materiale Izolatoare) sau la vastul depozit de lemne etc. Iată, într-o imagine din 1964, cam cum se vedea o parte din zona industrială de care vorbeam:

Pentru că deceniile scurse după decembrie 89 au „evaporat” aproape în totalitate întreprinderile şi antrepozitele de pe Şoseaua Electronicii, traficul pietonal de pe pasarelă s-a diminuat considerabil. Peisajul zonei, „curăţat” de fostele construcţii industriale, începe să fie dominat de siluetele complexurilor rezidenţiale.

Sar de la una la alta: am încercat să aflu de ce e blocată pasarela, întrebând prin gară la biroul mişcare şi la poliţia CFR. Zadarnic, doar ridicări din umeri. Acelaşi gest şi la întrebarea: de cine aparţine pasarela, mai bine spus: cine a blocat scările de acces (CFRul, primăria sector 2)? Aşa că m-am adresat în scris către Poliţia locală a sectorului 2 şi, acum, aştept răspunsul.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie