Deputatul independent Nicuşor Dan, susţinut de USR pentru a candida la Primăria Capitalei, a afirmat că decizia primarului general, Gabriela Firea, de a renunţa la vinieta Oxigen reprezintă o „probă a incompetenţei”.

„Gabriela Firea a făcut din nou proba incompetenţei sale, renunţând la taxa oxigen pe care a propus-o, care ar fi taxat accesul auto în oraş. E absurd să faci consultarea publică după ce măsura este aprobată. Tot Gabriela Firea a renunţat la banda unică la câteva zile după ce a fost implementată”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

El a reamintit că s-a pronunţat împotriva taxei Oxigen, apreciind că Bucureştiul are nevoie, „înainte de orice”, de mari parcări la marginea oraşului, conectate cu transportul public, şi de o strategie de parcare care să elibereze prima bandă şi să o dedice transportului public de suprafaţă. Alte măsuri menţionate de Nicuşor Dan au fost: un transport public cu orar predictibil (inclusiv pe infrastructura CFR) şi pistele de biciclete.

„Abia când există alternativă şi transportul cu maşina personală devine un lux sau o necesitate de business, aceasta trebuie taxată. Introducerea acum a taxei Oxigen ar fi reprezentat o taxă în plus, cu nicio consecinţă asupra traficului”, a menţionat Nicuşor Dan.

La rândul său, consilierul municipal USR Bogdan Stroe a reamintit că, atunci când a fost aprobată taxa Oxigen, reprezentanţii Uniunii au semnalat o serie de probleme, precum necesitatea unor consultări ample cu cetăţenii; importanţa unor alternative credibile de transport în comun, în special în zona centrală; măsurarea clară a nivelului poluării din Bucureşti; gândirea unei taxe ca mod de descurajare a mersului cu maşina în fiecare zi; mecanisme eficiente de a-i sancţiona pe cei care nu respectă reglementările.

„Primarul şi majoritatea PSD-ALDE nu au ţinut cont de părerile noastre şi au adoptat pe repede înainte o taxă pe care azi o anulează la fel de brusc în urma unei pseudo-consultări. După patru luni de zile suntem în situaţia în care: poluarea aerului în Bucureşti e la fel de mare, bucureştenii suferă de pe urma ei şi în plus suntem foarte aproape de a primi amenzi drastice de la Comisia Europeană pentru asta; s-au cheltuit nişte bani în mod inutil – nici măcar nu ştim cât exact, căci totul s-a făcut prin companiile municipale în loc să fie organizate licitaţii transparente; avem o nouă gaură în bugetul PMB legată de banii pe care Primăria estima că îi va încasa din această taxă – circa 900 milioane de lei”, a scris el pe Facebook.

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat marţi că va renunţa la vinieta Oxigen, în urma reacţiilor negative venite de la cetăţeni, dar şi că nu intenţionează să reintroducă această măsură, în cazul în care va câştiga un nou mandat. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.