[VESTIGII] Bucureștiul are multe lucruri vechi ascunse, pe care nu le vezi din goana zilnică spre muncă/școală/etc. Trebuie să ridici privirea și să explorezi fațadele vechi. Așa poți descoperi o reclamă veche, cel mai probabil din anii ’20, pe Calea Șerban-Vodă colț cu str. Cuțitul de Argint, chiar lângă Parcul Carol I.
O vilă neoromânească din anii ’20 a servit drept panou publicitar pentru afacerea respectivă, iar curtea generoasă aferentă probabil ca loc de desfacere a produselor. Din ce se mai poate citi încă, avem așa:
„MARELE [MAGAZIN]…
ELENA…
Aci se găsește tot felul de [articole]…
Melleuri de mătase, de lână și de…
de cearceafuri. Pânză de saltele, America,…
… de lână și de ață, Zefiruri
Furnituri de croitorie. Articole de baie. Cămăși de dame și de bureau, …, cravate…
ACESTA ESTE CEL MAI BINE ASORTAT ȘI DE… MAGAZIN DIN…”
Cum a supraviețuit reclama asta? Simplu! A fost acoperită probabil după al Doilea Război Mondial, dar straturile de tencuială nu se amestecă, așa că atunci când cel postbelic s-a coșcovit, a reieșit la suprafață cel vechi, acum în degradare de ani buni.
Privește bine reclama asta, e o mostră de ceea ce azi numim reclame outdoor și are font-ul specific epocii. Dacă proprietarul se hotărăște să izoleze termic casa, se va duce și reminiscența asta de comerț interbelic de lângă dealul Filaret. Ar trebui restaurată și păstrată ca vestigiu al zonei.
cc Reclame Vechi Românești 1840 – 1995
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.