Circulând, în aceste zile de iarnă, prin oraș, pietonal, ca să nu creezi ambuteiaj în trafic și să nu te trezești că n-ai unde parca, pentru că locurile de parcare, și așa puține, sunt îngropate în zăpadă, te lovești, la tot pasul, de tot felul de sfori și alte bariere improvizate, întinse de-a latul trotuarelor. De ele, spânzură afișe, tot improvizate de tipul: „Cad Țurțuri”!
În alte multe cazuri, aceste avertismente lipsesc și oamenii trec, cu seninătate, pe trotuare, pe sub streșinile caselor. Țurțuri enormi sau adevărate banchize de gheață spânzură deasupra capetelor trecătorilor, dacă ridici privirea, însă.
În afara faptului că nu e normal ca pietonii să fie obligați să ocolească pe carosabil, de multe ori, zonele periculoase, obligația de a curăța, atât turțurii de la streșinile caselor, cât și zăpada și gheața din fața imobilelor le revine proprietarilor sau chiriașilor care le folosesc, fie că aceștia sunt persoane fizice, asociații de proprietari sau agenți economici.
Iar simpla afișare a unui avertisment privind pericolul căderii țurțurilor nu-i exonerează nici de obligația îndepărtării pericolului, nici de responsabilitate, în cazul producerii unui accident.
„Există, în continuare, probleme. Și atrag atenția că vom avea câteva zile de temperaturi extrem, extrem de scăzute. Ceea ce înseamnă că există riscul să avem gheață și pe acoperiș, dar și pe trotuar.
Și îi rog pe toți cetățenii ca, în fața proprietății, în fața magazinelor sau a spațiilor comerciale, să îndepărteze zăpada.
Este obligația legală a proprietarilor – fie că vorbim de asociații de proprietari, fie că vorbim de proprietarii de case sau de deținătorii spațiilor comerciale, este obligația legală să curețe trotuarul și să îndepărteze gheața de pe acoperiș.
Altfel, este contravenție și riscă aplicarea unor amenzi”, a declarat Rares Hopincă.
Forma de răspundere se poate agrava, dacă, în urma unui accident, provocat de căderea țurțurilor de la streașina imobilului, rezultă rănirea sau decesul unei persoane.
În context, trebuie amintit faptul că, în conformitate cu Art. 97 din Anexa 1 la H.C.G.M.B. nr 345/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare în municipiul Bucureşti, persoanele fizice şi juridice au următoarele obligaţii pe timp de iarnă:
- să îndepărteze ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului/construcţiei în urma fenomenelor meteorologice;
- să cureţe -în maximum 24 de ore de la încetarea fenomenelor meteorologice specifice- zăpada depusă şi gheaţa formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firmă, a curţilor sau terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale.
- La imobilele în care, la parter, funcţionează societăţi comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligaţiile menţionate revin acestor unităţi pe timpul funcţionării. (1) Deszăpezirea parcărilor de reşedinţă revine în sarcina administratorilor (1) deţinătorilor acestora. (2).
Dacă, în urma unui accident provocat de căderea țurțurilor de la streașina imobilului, rezultă rănirea sau afectarea sănătății unei persoane, care necesită îngrijiri medicale de peste 90 de zile, proprietarul sau deținătorul imobilului poate fi încadrat la Art. 196 Cod Penal, Vătămarea corporală din culpă.
„Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda”, prevede Codul Penal.
Dacă accidentul are ca urmare decesul unei persoane, în cauză se poate face aplicarea prevederilor Art. 192 Cod Penal, privind Uciderea din culpă.
(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni, prevede Codul Penal.
sursa-bucurestifm.ro
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.