27.1 C
București
joi, iulie 18, 2024

Termoenergetica continuă să acumuleze datorii!

Compania Municipală Termoenergetica n-a scăpat de datoriile către ELCEN, dar tariful la gigacalorie nu va crește!

Deși Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB) mai are datorii de circa 300 de milioane de lei către ELCEN, iar ANRE nu a aprobat încă un nou tarif de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, tariful la gigacalorie pentru populație nu va crește anul acesta, potrivit primarului general al Capitalei Nicușor Dan.

Nicușor Dan: „Nu se pune problema ca tariful pentru populație să crească”.
(…) București FM: Termoenergetica mai are datorii, la ora actuală, către ELCEN?
Nicușor Dan: „Termoenergetica mai are datorii. Cred că sunt de ordinul 300 de milioane de lei. Și ele se corespund cu acele socoteli care nu au fost finalizate, încă”.

Subvenție mai mică la termie, anul acesta?

Edilul a explicat că, în proiectul de buget pe anul în curs, este prevăzută o sumă mai mică pentru subvenția la termie deoarece Primăria Capitalei ar fi plătit parțial în avans facturile pentru lunile noiembrie și decembrie, anul trecut.

” (…) În proiectul de buget, așa cum este publicat pe site, este o sumă mai mică pentru subvenția plătită de către primărie pentru că, prin acel împrumut de 500 de milioane de lei, am plătit niște facturi în avans. Jumătate din factura din noiembrie și jumătate din factura din decembrie trebuiau să fie plătite în ianuarie și februarie 2023, au fost plătite în 2022.
Pe măsură ce vor evolua calculele între Termoenergetica și Primărie pe acele diferențe de tarif, e posibil ca subvenția care este prevăzută în buget să crească”, a declarat Nicușor Dan.

De ce acumulează CMTEB pierderi financiare?

În context trebuie menționat faptul că datoriile pe care CMTEB le mai are către ELCEN reprezintă o parte din pierderile financiare înregistrate de către compania de termoficare tocmai din cauza diferențelor între tariful de producție al energiei termice, aprobat de către ANRE pentru ELCEN, și tariful total al gigacaloriei aprobat de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

În același context, ar mai trebui menționat faptul că, în prezent, deși ANRE a aprobat majorarea prețului de producție al gigacaloriei, solicitată de către ELCEN, nu a aprobat și creșterea tarifului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, solicitată de către Termoenergetica. Din această diferență de tarif, CMTEB continuă să acumuleze pierderi financiare.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie