[DEMOLARE] Primul magazin universal modernist din capitală, Magazinul București din centrul istoric, e demolat zilele astea. Niște investitori olandezi au preluat clădirea și vor face o copie 1:1 a fațadei după ce originalul va fi distrus .
► BACKGROUND. Magazinul București în forma sa actuală datează de la finalul anilor ’30 și începutul anilor ’40. Inițial Marele Magazin „Popp și Bunescu”, clădirea modernistă (ultimul răcnet la vremea ei) a apărut pe Lipscani după ce proprietarii Popp și Bunescu au pierdut casele în care funcționa de la începutul secolului 20 primul sediu al magazinului, ca urmare a trasării actualului bulevard I. C. Brătianu între Piața Unirii și Piața Universității, în anii ’30. După naționalizarea din 1948-1950, magazinul și-a luat numele consacrat, București și a continuat să deservească populația decenii la rând. Atracția principală erau vitrinele art deco de la parter, care permiteau în premieră explorarea 360 a produselor expuse.
► EVOLUȚII. Anii ’90 au fost ultimii în care clădirea a funcționat. După 2000, odată cu ascensiunea mall-urilor, Magazinul București a fost închis și a ajuns în mâinile fostului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, care l-a cumpărat în 2003 pe 1,5 milioane euro și n-a făcut nimic cu el. Retrocedată ulterior moștenitorilor familiei Bunescu, clădirea în stare avansată de paragină a fost vândută investitorilor olandezi Gerard Heinen și Maria Baakman Johannes Jozefus pentru peste 4 milioane euro. Ei au alocat mai departe circa 5 milioane euro pentru proiectul de refacere a Magazinului București și transformarea lui într-o clădire de birouri.
► PREZENT. Magazinul București e demolat sub ochii trecătorilor. Îi va fi refăcută fațada, dar vitrinele legendare nu vor reveni. Vom avea o copie parțială a unei clădiri istorice, absolut jenant. E un curent foarte la modă în centrul vechi, susținut de autoritățile locale ignorante: clădirile vechi dărăpănate sunt puse la pământ și înlocuite de copii stil Disneyland, care imită fațadele de epocă prin ornamente printate 3D, produse din materiale ușoare. În ritmul ăsta Bucureștiul va ajunge orașul Copy-Paste, cu istoria ca butaforie pentru consumerismul sălbatic.
Oare în Amsterdam așa se procedează? Se demolează clădiri vechi emblematice și se reconstruiesc cu materiale de secol 21?
[ reclamă veche via Bucureștiul în imagini
foto demolare: Mihai Iorga ]
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.