Autobuzele cu norma de poluare Euro 3 care aparţin UAT-urilor limitrofe nu ajung în centrul Capitalei, a precizat, miercuri, municipalitatea bucureşteană, într-un comunicat de presă.

„Niciunul dintre traseele autobuzelor care aparţin comunelor limitrofe Bucureştiului nu include centrul Capitalei, ci doar fac legătura, la intrarea în Bucureşti, cu alte mijloace de transport în comun care aparţin STB. Deci autobuzele cu norma de poluare Euro 3 care aparţin UAT-urilor limitrofe nu ajung în centrul Capitalei, în zona ZACA. (…) În ceea ce priveşte parcul rulant al STB, subliniem că, după finalizarea achiziţiilor mijloacelor de transport în comun moderne, Euro 6, autobuzele cu norma de poluare Euro 3 vor fi retrase de pe trasee”, se arată în comunicat.

Municipalitatea aminteşte că în 2016 a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (ADITPBI), care a permis extinderea transportului public din Capitală şi în judeţul Ilfov, prin crearea de linii regionale.

Pe aceste linii circulă preponderent autobuzele aparţinând STB, dar şi ale unor societăţi aparţinând operatorilor din judeţul Ilfov, respectiv STV SA – Voluntari şi STCM Ecotrans Chitila.

În prezent, în regiunea Bucureşti – Ilfov circulă 1.191 de autobuze, dintre acestea 1.110 aparţin STB SA şi au norme de poluare Euro 6, Euro 4 şi Euro 3; 75 operatorului STV SA – Voluntari şi au norme de poluare Euro 5 şi Euro 3; şase STCM Ecotrans Chitila şi au norme de poluare Euro 6.

Potrivit municipalităţii, în Ilfov funcţionează 60 de linii regionale, care sunt operate cu cele 144 autobuze ale STB SA, 75 ale STV SA şi şase ale STCM Ecotrans Chitila. STB funcţionează pe 42 de linii, STV pe 16 linii, STCM Ecotrans Chitila pe două linii.

PMB mai anunţă că va supune vineri votului CGMB un proiect de asociere cu oraşul Voluntari pentru achiziţia a 36 de autobuze electrice.

„Pentru a sprijini modernizarea parcului auto al Societăţii de Transport Voluntari, Primăria Capitalei, în următoarea şedinţă de consiliu, va supune votului CMGB un proiect de asociere a Municipiului Bucureşti cu Oraşul Voluntari, pentru aprobarea a două acorduri de parteneriat necesare semnării unor contracte de finanţare aferente proiectelor depuse de Primăria Voluntari în cadrul POR 2014 – 2020, ce vizează achiziţia de autobuze electrice”, a menţionat Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, acordurile de parteneriat nu implică contribuţie financiară din partea Capitalei, dar reprezintă o condiţie esenţială pentru contractarea proiectelor.

În total, cele două proiecte depuse prevăd achiziţia a 36 autobuze electrice: 22 de capacitate medie (minim 66 locuri) şi 14 de capacitate mică (minim 49 locuri).

Autobuzele electrice care vor fi achiziţionate prin cele două proiecte urmează să fie date în administrare, conform legii, SC Societatea de Transport Voluntari SA (STV).

„Proiectele depuse vor contribui la reducerea emisiilor de carbon şi de alte gaze cu efect de seră provenite din transportul rutier motorizat, atât la nivelul oraşului Voluntari, cât şi al Municipiului Bucureşti, traseele având o porţiune considerabilă pe şoseaua Colentina, între Bucur Obor şi Pasaj Colentina”, precizează PMB.

Valoarea fondurilor alocate pentru modernizarea transportului public în comun depăşeste, în acest an, 165 milioane de euro, afirmă Primăria Capitalei.

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.