Strada Pătrașcu-Vodă din centrul istoric al Bucureștiului, perspectivă inedită spre bulevardul Brătianu (fost 1848, fost Brâncoveanu) și atmosferă de Havana, Rio de Janeiro sau Portugalia, după gust. E partea neglijată a centrului vechi, Primăria a avut grijă să cimenteze ideea că doar ce e dincolo de bulevard, zona pietonală, reprezintă centrul istoric, deși el e mult mai mare și mai interesant.
Pătrașcu-Vodă și străzi vecine ca Nicolae Mavrogheni, Sarmisegetuza, Colței, Cavafii Vechi sau Băniei (fostă str. Sf Gheorghe-Nou) fac parte din cvartalul Sf. Gheorghe, prima mini-rețea de străzi perpendiculare, apărută la nord de Piața Sf. Gheorghe după ce acest perimetru a fost afectat masiv de incendiul din 1847 (Marele Foc). O parte din casele construite la finalul anilor 1840 și în anii 1850 pentru repopularea zonei supreviețuiește. Construcțiile au fost modificate de-a lungul timpului, demolate și/sau înlocuite. Pe str. Pătrașcu-Vodă supraviețuiește un balcon închis, de factură otomană, vizibil în poză.
Cvartalul Sf. Gheorghe n-a arătat nicicând mai rău. Unele parcele s-au eliberat după cutremurul din 1977, care a afectat câteva case, dar epoca post-1989 a aruncat zona în abandon cvasi-total. Străzile pavate cu piatră de râu lăsată de izbeliște, azi cu aspect de ulițe desfundate, sunt flancate de multe clădiri în degradare sau abandonate, unele dintre ele focare de infecție, iar construcțiile noi autorizate sau nu de primărie nu respectă istoria locului, sunt kitsch-uri batjocoritoare. Zona are potențial imens, total neexploatat, iar „regenerare urbană” înseamnă, pentru autoritățile locale, trei dale colorate pe trotuar, atât. Eșec falnic.
Nu se va schimba nimic până când autoritățile locale nu vor recunoaște apartenența acestor străzi la centrul istoric. Toți primarii de la sectorul 3 și de la capitală de după 1989, Institutul Patrimoniului, Direcția de Patrimoniu, Ministerul Culturii poartă vina pentru nepăsarea criminală față de patrimoniul vechi construit de aici, valoros și extrem de relevant pentru evoluția Bucureștiului în secolul 19.
Fă o plimbare pe străzile astea, vreo câteva case e posibil să nu mai prindă anul nou.
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.