13.8 C
București
marți, octombrie 15, 2024

Pe vremuri găseai flori câte doreai la PIața Unirii.

[8 MARTIE] 8 Martie e unul dintre vârfurile vânzării de flori iar în București, pe vremuri, găseai flori câte doreai la PIața Unirii, unul dintre nodurile comerciale tradiționale esențiale ale capitalei, vechea Piață Mare a orașului. E interesant că de-a lungul timpului și până la demolările din anii ’80, pozele vechi surprind florarii la muncă. Am găsit patru cadre reprezentative. Detalii mai jos, inclusiv denumirile din diverse epoci ale Pieței Unirii:

• PIAȚA NAȚIUNII, ANII ’20. Vânzare de flori pe malul Dâmboviței. În plan median, podul Halelor, traversat de b-dul Maria (pod dispărut în anii ’30, la acoperirea Dâmboviței cu un planșeu de beton de la Unirii la Națiunile Unite). Pe fundal, Hala Mare (Hala Ghica), principalul pavilion din complexul Halelor Centrale, ridicată la anii 1870 de antrepriza lui Gustave Eiffel, demolată în 1986. Tot pe fundal, actualul Hotel Europa Royale de pe colțul Halelor-Căldărari, centrul istoric.

• PIAȚA 8 IUNIE, ANII ’30. Vânzare de flori vizavi de strada Bazaca (marcată de casa-felie de pe fundal), un bazar celebru. De aici începe azi b-dul Brătianu, spre Universitate (inaugurat în 1943). Pe locul străzii Bazaca e blocul de colț cu BRD la parter, construit în anii ’80. Casa din extrema stângă încă există.

• PIAȚA 28 MARTIE, ANII ’50. Vânzare de flori pe locul actualului parc din Piața Unirii. Casele de pe fundal, de pe un segment dispărut al străzii Halelor, au fost demolate la începutul anilor ’60, acolo s-a construit Magazinul Unirea în 1976. În dreapta, un panou care informa oamenii despre proiectul ansamblului de blocuri de la Sala Palatului, una dintre cele mai importante realizări ale regimului Dej.

• PIAȚA UNIRII, ANII ’70. Vânzare de flori pe strada Halelor, în zona fostei străzi Bazaca. Pe fundal, blocul-pieptene, care a închis frontul bulevardului Brătianu la finalul anilor ’50. Casa din stânga, aceeași din poza din anii ’30, se menține și în prezent. Aici e azi ieșirea de la metrou spre centrul vechi.

Anii ’80 au adus schimbări fundamentale Pieței Unirii, a fost regândită ca spațiu adiacent noului centru civic ceaușist, practic o piață intermediară între rondul Alba Iulia și Piața Constituției. Caracterul comercial tradițional a fost șters prin demolarea halei și transformarea centrului pieței într-un parc anost. Nimic nu mai amintește în prezent de piața autentică de altădată. Piața Unirii e doar o intersecție aglomerată, haotică și murdară.

Patru cadre, patru epoci diferite în care vânzarea de flori e constanta. Evoluția/involuția spațiului urban bucureștean, depinde de percepția fiecăruia.

de Raiden

#rezistentaurbana

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie