scris de Ando

După revoluţia din decembrie ’89, s-a trecut repede la înlăturarea denumirilor de sorginte comunistă ale unora din străzile oraşului.

Aşa se face că au revenit denumiri mult timp tăinuite, ocolite sau uitate: Carol, Ferdinand, Brătianu, reginele Maria şi Elisabeta etc, etc.

Pe mine, unul, nu prea m-au deranjat aceste schimbări. L-am considerat un lucru firesc, până la un punct.

Dar am o întrebare: cum se poate ca în Bucureşti, capitala României, să nu mai existe nici măcar o stradă (nu mai vorbesc de o piaţă) care să poarte numele de Republicii? Ţara noastră are, actualmente, o Constituţie unde la art.1(2) scrie, negru pe alb: „Forma de guvernământ a statului român este republica“.

Aşa, la o sumară căutare, am văzut că Timişoara, Ploieştiul, Braşovul, Clujul, Bacăul ba chiar şi Techirghiolul au o arteră cu denumirea de Republicii. Nu mai vorbesc de Paris, Roma sau Lisabona.

De aia sunt nedumerit, pentru că nu prea înteleg: ce este atât de ruşinos sau condamnabil în această denumire încât Bucureştiul o refuză?

de The Hungry Mole

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.