9 C
București
marți, aprilie 20, 2021

Nu trebuie distrusă istoria numelui locurilor din București.

USR-Plus n-au zis nimic când, la inițiativa fostului primar general Gabriela Firea (PSD), numele Parcului Herăstrău a fost înlocuit de „Regele Mihai I”, o denumire atribuită pe valul de emoție generat de moartea regelui, în decembrie 2017.

Tot cu acea ocazie, consilierii generali PNL, cu concursul celorlalte partide din CGMB, au impus schimbarea denumirii a jumătate din șoseaua Kiseleff în bulevardul Regele Mihai I .

▶ Februarie 2021. Un consilier local USR-Plus de la sectorul 2 vrea să rescrie istoria locurilor din București.

Vedeți punctele 13-14, ce prăjeală.

Consilierul habar n-are care e treaba cu străzile sau parcurile ale căror denumiri istorice îi put.

Bravo, tati, mare reformist, ai identificat urgențele sectorului.

13. Parcul Tolbuhin a apărut în urma demolărilor din anii ’30 pentru a se construi cvartalul de locuințe de pe intrarea sergent Ion Tancu.

Spațiul viran adiacent, rezultat din ștergerea țesutului vechi alcătuit din case modeste și rămas neconstruit a fost amenajat ca parc în anii ’50.

A primit, conform standardelor epocii, numele lui Fiodor Ivanovici Tolbuhin (1894-1949), mareșal rus, un comandant militar principal al armatei sovietice în al Doilea Război Mondial.

Parcul e cunoscut așa de generații întregi de bucureșteni și nimeni n-are o problemă cu numele.

Strada Mătăsari nu e în vecinătatea acestui parc, se găsește mai încolo și are altă istorie.

Pesemne că acest consilier salvator a ars-o prea mult pe la festivalul Femei pe Mătăsari.

Parcul Tolbuhin nu are de ce să-și schimbe denumirea.

14. Parcul Sfântul Ștefan și strada omonimă, alături de biserica Sfântul Ștefan, sunt păstrătoare ale denumirii vechii mahalale de secol 18-19, azi parte a fostului cartier evreiesc bucureștean.

Anticomuniștii de la USR-Plus ignoră voit ștergerea numelor sfinților din nomenclatorul stradal al capitalei de către regimul comunist începând cu 1948.

Tot înainte, tovarășe consilier salvator!

Strada Dimineței (Dimineții) e parte a unui grup de străzi din zonă cu nume din secolul 19 inspirate de tematica meteo/astrologică: Nopții, Lunei (Lunii) sau din alte zone ale orașului: Semilunei (Semilunii), Occidentului, Soarelui, Uranus etc.

Numele pe care vor să-l atribuie consilierul salvator și colegii lui salvatori parcului Sfântul Ștefan și străzii Dimineței, Alexandru Gheorghe Donescu, e ales la întâmplare.

Al. Gh. Donescu (PNL) a fost primar al Bucureștiului între 1934-1938.

În timpul mandatului său, s-a parcelat actualul cartier Primăverii, s-a inaugurat festivalul „Luna Bucureștilor”, a fost finalizat Arcul de Triumf, s-a tăiat șoseaua Berceni, s-a construit Gara Băneasa etc.

Realizări importante, dar nicio legătură cu ce vor să facă consilierii locali ignoranți.

CGMB nu are voie să aprobe aceste solicitări aberante și penibile, primarul general Nicușor Dan trebuie să se opună vehement.

Doar pentru că un consilier local al cărui nume istoria nu-l va reține are impresii și păreri neavizate, nu trebuie distrusă istoria numelui locurilor din București.

Penibil.

Ăia care au semnat să trimită solicitările astea aberante la CGMB trebuie dați afară din Consiliul Local Sector 2.

E nevoie urgentă de modificarea legii administrației publice locale în sensul adăugării unor filtre competente, stricte (Academia Română/Institutul de Istorie/grupuri de specialiști autentici, referendum local etc.) când consiliile locale vor să modifice nume de artere, parcuri, piețe etc. în localități.

Nu e posibil ca oricine să poată propune orice schimbare de denumire, e atac la memoria și istoria unui loc.

De Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.