38.4 C
București
luni, iulie 15, 2024

Vinerea verde, ce face Primăria Capitalei?

Primăria Capitalei, prin Compania de Parking, a reușit să ducă numărul de locuri de parcare taxate de la circa 9.900 la 40 de mii. Iar, până la sfârșitul anului viitor, va ajunge la 90 de mii, a anunțat consilierul municipal Răzvan Mitu, la „Vinerea Verde”, din cadrul Salonului Auto București.

„Deja sunt create noi locuri de parcare. Am reușit, de anul acesta, să atingem targetul pentru partea de parcări. Avem 30 de mii de noi locuri de parcare. Până acum, am avut 9.900. Deja, ajungem la aproape 40 de mii de locuri de parcare și încercăm, anul viitor, să avem încă 50 de mii de locuri de parcare, până la finalul lui 2024”, a declarat Răzvan Mitu.

În plus, tot până la finele acestui an, va fi implementat și sistemul de parcometre, a mai anunțat Mitu.

„Mai mult de atât, până la finalul anului, o să începem să implementăm și sistemul de parcări…, sisteme de ăăă parcometre.
Avem contractate 300 de bucăți și care vor veni, din ce știu eu, de zilele viitoare.
Investiția este de aproape 5.665.000 de lei, deci o investiție substanțială pentru primărie. Și, în cel mai scurt timp o să vedeți, pe străzile Bucureștiului, aceste parcometre de ultimă generație”, a anunțat Răzvan Mitu.

Mărirea numărului de locuri de parcare taxate a fost prezentată de către consilierul general drept una dintre măsurile menite să ducă la reducerea traficului și a poluării generate de acesta.
Alte asemenea măsuri ar fi înnoirea flotei STB, introducerea de sensuri unice și amenajarea de piste pentru biciclete, conform lui Mitu.

„Primăria este în plin proces de schimbare a flotei auto, prin STB. La momentul acesta, deja, sunt contactate 100 de autobuze electrice, care vor veni până la finalul anului.
Totodată, pentru anul viitor, împreună cu Solaris, așteptăm 100 de troleibuze, care vor fi livrate începând cu ianuarie 2024.
Avem 22 de troleibuze, totodată, care vor veni prin PNRR, și 250 de tramvaie, care vor fi comandate, prin același program, pe care încercăm, de anul viitor, să-l contractam”, susține Mitu.

În ceea ce privește, însă, noilor locuri de parcare taxabile din parcările municipale, acestea au fost amenajate la suprafață, pe prima bandă a carosabilului, ceea ce nu duce la o decongestionare a arterelor de circulație.

Înnoirea parcului STB nu va reuși să-i convingă pe bucureșteni să renunțe la mașina personală în favoarea transportului public, dacă acesta nu va deveni predictibil și civilizat, astfel încât utilizatorii să își poată planifica fiecare călătorie și să beneficieze de condiții comode de călătorie, nu de mijloace de transport supraaglomerate.
Predictibilitate transportului public și condițiile civilizate nu pot fi atinse fără prioritizarea mijloacelor de transport în comun față de traficul general.

În ceea ce privește pistele de biciclete, Municipalitatea a pierdut o finanțare de 60 de milioane de lei de la Fondul de Mediu, pentru amenajarea de piste de biciclete.

„Bucureștiul are multe, multe probleme, începând de la transportul public.
(…) Să dăm înapoi 60 de milioane de lei de la Fondul de Mediu, din fondul de gaze cu efect de seră, la bugetul de stat, pentru că Bucureștiul n-a construit, nici anul acesta, pistele de biciclete”, aprecia, la finele lui 2021 ministrul de atunci al Mediului Tanczos Barna.

Vinerea Verde la Salonul Auto București & Accesorii, început în 2021 în parteneriat cu Asociația SMARTICITY este un eveniment de mare impact. La eveniment au luat parte Domnul Barna TÁNCZOS – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ion VASILE – presedintele Administrației Fondului de Mediu, Adrian Crit- Directorul General STB, Alex CIOCAN – Președinte al Federației Române de Ciclism alături de reprezentanți ai industriei auto, experți în domeniul energiei și al infrastructurii necesare electromobilității, precum și reprezentanți ai presei.

Dezbaterea s-a concentrat pe identificarea celor mai bune soluții pentru eco-mobilitate, reducerea emisiilor de dioxid de carbon din trafic și a amprentei de carbon din sectorul de transport.
Deși era anunțați, viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, și directorul general al STB, Daniel Istrate, nu au participat la dezbatere.
Nici ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu a venit la dezbaterea de astăzi.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie