5 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

Magazinul Popular – 1952

scris de Ando

Două fotografii de acum 70 de ani, scoase recent de la naftalină de Agerpres şi asupra cărora merită să stăruim un pic.

In primul rând, să spunem că este vorba de clădirea Societăţii de Asigurări Agricole din București.

Imobilul (menţionat, în unele documente, şi sub numele de blocul Prager sau blocul Agricola) se află pe Calea Victoriei 11, lângă Palatul CEC, vizavi de Palatul Poştei (actualul Muzeu Naţional de Istorie a României). Este o clădire masivă în formă de L: latura lungă, în pantă, practic bordează întreaga străduţă Guglielmo Marconi, iar latura scurtă se află pe Calea Victoriei.

Parterul clădirii (construită în 1912, după planurile arhitectului Paul Smărăndescu) a fost gândit, de la început, ca spaţiu pentru magazin. Şi, mereu, au fost magazine cu diverse profiluri. De la primul magazin SORA (Societatea Română de Aprovizionare) din perioada interbelică, devenit, cum se vede, „Magazinul Popular”, până la „cel mai mare magazin agroalimentar cu autoservire” – Fortuna – deschis în august 1970.

Revenind la fotografiile Agerpres, trebuie remarcată alăturarea cunoscutelor materiale de propagandă ale regimului din acea perioadă (se apropia ziua de 1 Mai), cu… reclama la societatea de asigurări AGRICOLA  FONCIERA, existentă, încă, sus, în dreptul cupolei!

De asemenea, pe latura din dreapta, observăm firma SOVROMTRANSPORT, una din  categoria acelor SOVROM-uri de tristă amintire pentru economia românească.

Imi aduc aminte că, undeva pe la începutul anilor 60, aici a fost o expoziţie americană despre cosmonautică şi am stat (cu gaşca), pe acea străduţă în pantă, la coadă cu speranţa că prindem şi noi un exemplar din revista care se distribuia vizitatorilor, dar n-a fost să fie! De asemenea, mai ştiu că în capătul de jos al clădirii, funcţiona un bufet cu autoservire, dar unde nu am fost niciodată.

Nu ştiu când a fost schimbată destinaţia imobilului, după decembrie 1989, cert este că acum este sediu al CEC Bank și – după cum vedeți – clădirea a fost readusă mult spre aspectul său de la-nceput, prin demontarea copertinei vechiului magazin; se prea poate ca aceasta să fi fost adăugată odată cu reparațiile survenite în urma incendiului din 20 mai 1927.

Dând, de curiozitate, roată clădirii, am observat câteva rămăşiţe din vechile inscripţii, pe una din uşile laterale şi cealaltă pe colţul din spate al clădirii, cocoţată undeva… la cucurigu!

surse foto: paginile de facebook Bucurestiul De Altadata, Bucurestiul Secret, Mihail Macri, muzeuldefotografie.ro, imagoromaniae.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie